Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC) şi Tinerii Mânioşi au organizat astăzi în Piata Unirii din Cluj-Napoca un protest de susţinere a celor 2.000 de locuitori ai ghetoului Pata Rât, care ar urma să fie afectaţi de construirea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor(CIMD).
Membrii gLOC împreună cu Tinerii Mânioşi au adunat deşeuri din diferite coşuri de gunoi ale oraşului, după care le-au selectat şi au depus o scrisoare deschisă către Consiliul Judeţean Cluj-Napoca şi Primăria Cluj-Napoca, prin care vor să determine autorităţile să ia în calcul ajutorarea locuitorilor de la Pata Rât.
„Se doreşte să se constuiască acest Centru Integrat de Management al Deșeurilor(CIMD), dar nu au fost luaţi în calcul aceşti oamenii şi noi spunem foarte clar că trebuie luaţi în calcul aceştia. Modul în care va fi afectată comunitatea de la Pata Rât, unde avem aproape 2.000 de oameni care locuiesc în cel mai mare ghetou din Europa din preajma unei rampe de gunoi. Autorităţile trebuie să vină cu politici publice urgente în sprijnul acestor oameni, cum ar fi locuri de muncă, noi reamplasări în momentul în care o să se închidă rampa s.m.d.. aici colectăm selectiv, e un gest simbolic de a arăta importanţa muncii lor. Este inadmisibil pentru noi să dai 76 de milioane de euro pentru reciclare selectivă şi să nu iei în calcul pe cei ce au făcut atât timp această selectare.” declară reprezentantul gLOC Adi Dohotaru.
[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2012/03/Adi-Dohotaru.mp3|titles=Adi Dohotaru]
Pata Rât este cel mai mare ghetou din Europa din jurul unei gropi de gunoi. Acolo trăiesc 2.000 de oameni , care în urma proiectului demarat de Consiliul Judeţean, un proiect în valoare de 76 de milioane de euro pentru un Centru Integrat de Management al Deşeurilor, vor fi afectaţi în mod direct. Autorităţile nu au luat în calcul şi comunitatea de la Pata Rât pe considerentul că proiectul este unu “tehnic” şi nu unul social.
Protestatarii susţin construirea rampei ecologice, dar sunt de părere că ar trebui să rămână acolo să muncească locuitorii ghetonui Pata Rât pentru că aceştia au o experienţă de 20 de ani în ceea ce priveşte colectarea selectivă.
„Am venit din Pata Rât direct din colonie pentru că realizarea acestui proiect ne afecteză direct şi am vrea să ne creeze locuri de muncă, pentru oamenii care s-au născut pe rampa de gunoaie şi alungându-ne de acolo ne-ar împrăştia în oraş. Pentru rampa de gunoi trebuie să fie acolo oamenii care au lucrat acolo care cunosc rampa de gunoaie.”, spune un locuitor din ghetoul Pata Rât prezent la protest.
[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2012/03/locuitor-din-ghetoul-Pata-Rât.mp3|titles=locuitor din ghetoul Pata Rât]
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a inaugurat pe 20 martie lucrările de execuţie a Centrului Integrat de Management al Deșeurilor în judeţul Cluj, care face parte din Proiectul “Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POS Mediu. Această rampa va cuprinde o Zonă Tehnică aferentă compusă din: Staţie de Tratare Mecano-Biologică a deşeurilor biodegradabile, Staţie de Sortare deşeuri reciclabile, infrastructura adiacentă alimentare cu apă, alimentare cu energie electrică, reţea de incendiu. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 14 luni iar perioada de garanţie este de 60 de luni.
[flagallery gid=28 name=”Gallery”]
_____________
Mădălina Gorschi