Singurul roboțel social din lume menit să amelioreze autismul copiilor este, pentru 6 zile, la Asociația Autism Transilvania. În această perioadă, patru copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani vor învăța de la robotul verde să mulțumească, să salute și să ofere cadouri.
Venit de la Universitatea Vrije din Bruxelles alături de doi dintre ”părinții lui”, robotul Probo a fost primit bine de către copii. Aceștia au avut încă de ieri șansa să îl cunoască, urmând ca tratamentul să evolueze prin metoda poveștilor sociale, adică povești special create pentru ilustrarea normelor de interacțiune cu alte persoane.
De ce roboterapie? Conform unui studiu realizat în cadrul proiectului Aurora, copiii care suferă de autism reușesc să interacționeze mai ușor cu roboții decât cu oamenii, la fel cum o fac și cu animalele.
În realizarea expresiilor și gesturilor sale, cercetătorii s-au inspirat din studiile psihologului american Paul Ekman, cunoscut pentru pasiunea sa în acest domeniu. Astfel, Probo zâmbește, îmbrățișează, se întristează, este surprins, trist, dezgustat sau obosit. El are totodată capacitatea de a recunoaște aceleași reacții la copii.
Investiția în roboțelul social s-a ridicat la 50 000 de Euro, dar creatorii se arată mai optimiști în ceea ce privește prețul viitorilor Probo.
Cei patru copii de la Asociația de Autism Transilvania vor fi monitorizați pe parcursul celor 6 zile, perioadă după care se vor face publice și rezultatele roboterapiei.
_________
Oana Moisil
Cristina Nenea