Joi, 5 noiembrie, a fost lansat primul serviciu de car-sharing din România, în Cluj-Napoca. Prin serviciul de car-sharing, clienții pot închiria o mașină prin intermediul unei aplicații instalate pe telefoanele mobile.
Pentru o călătorie de o oră, închiriatul unei astfel de mașini poate să coste aproximativ 60lei (costul unei curse fiind în jur de 1leu/minut la plata prin serviciul prepaid de pe site-ul serviciului). Există două modalități de plată, pentru care sumele aferente sunt diferite:
- achiziționarea de minute prepaid de pe site-ul serviciului, costul fiind de un leu/minut
- plata după fiecare cursă, iar costul, în această situație, este de 1,24 de lei pe minut
Motivul pentru care s-a ales ca lansarea serviciului să aibă loc în Cluj-Napoca a fost, spune unul dintre fondatori, Demis Ghindeanu, faptul că orașul nostru este considerat ca fiind unul dintre cele mai tehnologizate din România, adăugând:
„Clujul este un smart-city. Încercăm să revoluţionăm transportul cu aceste maşini şi cu tehnologia folosită.
În legătură cu modalitățile de închiriere, fondatorul a declarat, pentru Ziarul Financiar:
„Un client îşi face un cont pe site-ul nostru, îşi introduce date, plus copie după permisul auto. Trece modalitatea de plată preferată – datele contului bancar pentru debit direct sau cardul de credit, primeşte un username şi parolă, îşi descarcă aplicaţia noastră pe telefonul mobil, după care are acces la întreaga flotă de maşini a serviciului de car-sharing. Îşi alege cea mai apropiată maşină care este liberă într-o parcare a Primăriei sau din standul special, deschide portiera cu aplicaţia, îşi ia cheia din torpedo şi poate pleca”, a spus Ghindeanu, citat de zf.ro.
La finalizarea cursei, mașina închiariată trebuie lăsată într-o parcare a Primăriei sau în stand, cu cheia pusă în locul de unde a fost luată (în torpedo). Următorul pas este să deschizi aplicația de pe telefonul mobil, să dai un rating mașinii, prin care să apreciezi statusul mașinii din ziua respectivă.
În total sunt 50 de astfel de mașini, din care 25 sunt cu două locuri și cutii automate de viteză, iar celelalte 25 sunt cu 5 locuri și cutie manuală de viteze. Toate mașinile sunt fabricate în anul 2015.
– Alexandra Boierean / Sursa fotografiei: Cluj Capitala