Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, precum și urmașilor celor care au decedat din cauza îmbolnăvirii cu coronavirus. Urmași ai personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva COVID-19 sunt considerați copiii acestuia și soțul supraviețuitor, potrivit proiectului de lege.
Personalul medical care conduce, execută sau coordonează sarcini de serviciu în condiții de pericol beneficiază pe perioada stării de urgență și pentru o perioadă de trei luni de la data încetării stării de urgență de un spor de 30%, calculat la salariul de bază, potrivit Agerpres.
În această categorie se încadrează personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, din farmacii, cabinete de medicină dentară, cabinete de medicină de familie și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni de prevenire, gestionare și combaterea infecțiilor cu COVID-19, potrivit proiectului de lege.
Din această categorie mai fac parte și cadrele militare (paramedici și personal medical) din structurile aflate în coordonarea operațională a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD, tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv, conform Digi24.
„Urmașii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaș, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau în alte rețele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se mai arată în actul normativ.
Cadrele medicale nu au primit sporul deoarece nici un spital nu a trimis lista celor care se califică pentru plata bonificației
„Așteptăm nominal listele prezentate de conducătorii unităților sanitare. N-am primit de la niciun spital. Așteptăm să se facă nominalizarea. Încă sunt discuții la aceste spitale, care sunt persoanele. Noi am creat un cadru legislativ prin care să putem plăti, bonifica, acești oameni care au lucrat. Mai rămâne să știm și care sunt acești oameni. N-avem la nivel central de unde să știm”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Europa FM.
Sursa: Administrația Prezidențială
Bernadette Nemeth