Prim-ministrul Emil Boc, împreună cu Ministrul Transporturilor Anca Boagiu au inaugurat, în această dimineaţă, o porţiune de 10 kilometri din Autostrada Transilvania, secţiunea Câmpia Turzii – Turda. La aceasta se adaugă şi 2 kilometri de bretele de legătură. “Toamna se numără kilometri de autostradă la Câmpia Turzii. Astăzi inaugurăm practic tronsonul de 54 de kilometri din Autostrada Transilvania”, după cum afirmă premierul.
Proiectul pentru Autostrada Transilvania se întinde pe o suprafaţă de 415 kilometri, dintre care au fost finalizaţi 52,5 cu un preţ 1,13 miliarde de euro din bugetul de stat.
Realizările anului 2010 şi promisiunile pentru 2011
“Anul acesta vom finaliza pe lângă cei 12 kilometri de aici de la Cluj, din tronsonul de 54, cei 20 din Bucureşti, de la Chitila la Voluntari, în regim de autostradă şi cei 14 kilometri de la Sibiu care fac parte din Coridorul IV, tot kilometri de autostradă. Deci practic, anul acesta avem finalizaţi 46 de kilometri de autostradă. Pentru 2011, lucrurile merg mult mai departe, pentru că avem avantajul de a utiliza în teren banii din fondurile europene”, declară premierul Emil Boc.
[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2010/11/boc-autostrada.mp3]“În ultimii 2 ani am realizat 116 km de autostradă, ceea ce înseamnă o medie de 60 de km pe an”, adaugă premierul.
“Astăzi în România se mai află în execuţie circa 240 de kilometri de autostradă. Pe lângă aceşti 240, sunt 288 pe care noi îi lansăm la sfârşitul lunii noiembrie. Valoarea totală a proiectelor este de circa 2,5 miliarde, la care se vor adăuga co-finanţările. Ca perioadă de execuţie pentru proiectele pe care le vom lansa la sfârşitul acestei luni, noi am prevăzut pentru cea mai mare parte dintre ele circa 2 ani şi jumătate şi aici discutăm despre tronsoanele Deva-Oraştie, Nădlac-Arad, Timişoara-Lugoj, Lugoj-Deva şi Orăştie-Sibiu”, declară Ministrul Transporturilor Anca Boagiu.
[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2010/11/anca-boagiu.mp3]
În urma parcurgerii noului tronson de autostradă,cu un autoturism Dacia Duster, premierul mărturiseşte “M-am simţit ca în altă ţară, aşa ar trebui să fie peste tot în România”.
Autostrada Transilvania merge mai departe. Nu se ştie încă în cât timp şi în ce direcţie
La inaugurarea noului tronson al Autostrăzii Transilvania au participat şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, alături de alţi oficiciali clujeni, dar şi reprezentanţii firmei Bechtel.
Cei 10 kilometri de autostradă pe secţiunea Turda-Câmpia Turzii reduc durata de parcurgere a distanţei de la 45 de minute, la 10. În plus, aceasta va servi fluidizării traficului rutier, precum şi la sporirea siguranţei circulaţiei.
Lucrările la Autostrada Transilvania au început în anul 2004, şi urmau să fie finalizate în anul 2012. Ca urmare a unor neînţelegeri, această perioadă a fost prelungită cu încă un an. La secţiunea Câmpia Turzii – Turda, lucrările au început în luna februarie a acestui an.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are o datorie de 90 de milioane de euro către firma care se ocupă de lucrări, Bechtel. Premierul spune că începând cu anul 2011, se va începe plata acestei datorii.
[imagebrowser id=88]
___________
Andrada Lăutaru
Delia Marinescu