O zi în spatele scenei

Cultură Din oraş

1356381126_rumynskaya-opera-kluzh-napoka

Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și-a deschis porțile cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului sărbătorită în data de 27 martie pentru sute de vizitatori care doreau să descopere arta teatrală dincolo de cortină.

Actorii au oferit un tur al teatrului care a început în sala mare, unde vizitatorii au fost invitați să se așeze și să asculte istoria clădirii. ”Clădirea reprezintă o copie fidelă a Operei din Viena și are o capacitate de 1000 de locuri. Sala mare este compusă din partea de jos a sălii și loje. Pe vremuri, în timpul fiecărui spectacol, lojele erau ocupate doar de personalități importante ale timpului. Fiind cea mai mare sală a teatrului, se zice că în construirea fundației s-au folosit sticle de șampanie pentru o acustică mai bună”, a declarat Dan Chiorean, actor al Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Turul a continuat cu o vizită în cabinele actorilor. Aici vizitatorii au putut vedea locurile de unde omul intră actor și devine personaj, locuri care aduc totodată și un omagiu actorilor care au părăsit scena teatrului și a lumi: ”Acestea sunt cabinele pe care noi, actorii, le folosim. Fiecare cabină are un nume, Ana Rozsan Vasili. Prin asta vrem sa aducem un omagiu actorilor și totodată colegilor noștri care au plecat dintre noi”, a mai declarat actorul Dan Chiorean.

Ultima parte a turului s-a încheiat pe scena teatrului. Odată ridicată cortina, vizitatorii au putut vedea întreaga sală, dar și să simtă emoția fiecărui actor atunci când urcă pe scenă și este privit de publicul său. Înainte ca actorul Dan Chiorean să îți ia la revedere de la vizitatori, a cerut ca în sală să se stingă toate luminile. Acesta a fost momentul în care toți cei aflați acolo au simțit emoție, satisfacție și bucuria faptului că au fost pentru o zi în spatele cortinei.

Ziua Porților Deschise la Teatrul Național din Cluj-Napoca se află la cea de a șasea ediție. Aceasta pune la dispoziția vizitatorilor evenimente pentru copii, pentru adulți  dar și evenimente speciale precum: Statui Vivante, Instalație de lumini și fragmente din spectacolul Comedia dell’arte ”Amorul e un coșmar. Sau poate fi…”, scrisă și regizată de Mara Opriş şi Ionuţ Caraș de la Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

– Cristina Ioana Năstasă / Sursa fotografiei: Teatrul Național Cluj-Napoca

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts