NASA anunță că pe 26 mai se va putea vedea pe cer o Superlună roșiatică

Știință UBB Radio

NASA explică faptul că „luna roșiatică” din data de 26 mai, apare în timpul unei eclipse totale de Lună, atunci când Pământul este poziționat perfect între Lună și Soare, ascunzând Luna de lumina solară. Eclipsa nu va fi vizibilă din România, însă fenomenul va fi transmis în direct de Telescopul Virtual.

„Când se întâmplă acest lucru, singura lumină care ajunge la suprafața lunii este cea care trece prin periferia atmosferei Pământului, iar aerul împrăștie cea mai mare parte a luminii. Spectrul rămas se reflectă pe suprafața Lunii cu o strălucire roșie, pe cerul nopții”, declară cei de la NASA.

Acesta este a doua „lună roșiatică” a anului, prima fiind pe data de 26 aprilie. Luna va apărea plină de luni seara până joi dimineață.

NASA mai adaugă faptul că  este dificil de prezis cât de intensă va fi nuanța de roșu, dar ne asigură că spectacolul astronomic va fi unul excepțional. Acesta fiind cel puțin parțial vizibil oriunde în lume, dacă cerul este senin și dacă este noapte. În România nu este noapte la momentul respectiv, însă Telescopul Virtual va transmite live întregul eveniment.

În plus, cea mai bună vizionare pentru această eclipsă este în Pacific Rim – care este partea de vest a Americi, Australia și Noua Zeelandă, și Asia de Est. Pentru SUA, cea mai bună vizionare va fi în Hawaii, Alaska și statele occidentale.

Eclipsa începe la 08:47:39 GMT(10.47, ora României), când luna atinge penumbra. Faza parțială a eclipsei începe aproximativ 57 de minute mai târziu, la ora 11:44:57, ora României și se încheie la ora 14:52.

Sursă foto: Unsplash

Chiriac Adina

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts