Stadioane, meciuri, fotbalişti, suporteri, lumini, într-un cuvânt fotbal. Însă fotbalul are nevoie de încă ceva…organizare. Pentru un club cum este CFR Cluj, care a realizat performanţă după perfomanţă într-un timp foarte scurt, o buna organizare este totul, iar omul care stie cel mai bine acest lucru este Alexandru Matei, directorul sportiv al echipei clujene.
R: De cât timp lucraţi în cadrul clubului?
Alexandru Matei: Lucrez pentru acest club din 1985.
R: Ce presupune funcţia de director sportiv pentru un club de fotbal?
A.M: Un director sportiv se ocupă de absolut toate problemele resimţite de echipa de fotbal. Ce înseamnă acest lucru? Când se fac deplasări au nevoie de vize pentru străinătate, stau la hotel, le trebuie echipament, deci tot ce se leagă de echipa de seniori. Pentru buna desfăşurare a partidelor e nevoie de prezenţa jandarmilor, a poliţiei, a serviciului de ambulanţă şi a pompierilor. Totul iese bine, dar sunt probleme care trebuie soluţionate de cineva. Este o muncă care nu se vede. Ei merg şi joacă dar lumea nu ştie câtă muncă e în spatele spectacolului.De exemplu şi când trebuie să plecăm în străinătate îi stresez puţin pe jucători, le strâng paşapoartele şi le dau în aeroport, pentru că ei sunt mai tineri şi au şi alte gânduri şi mai uită.
R: Aveţi contacte strânse cu jucătorii?
A.M: Cum să nu am, chiar foarte strânse. Ei vin la mine cu orice problemă au. Îi ajut în tot ceea ce vor să facă. Cu toţi sunt prieten la fel, îi tratez pe toţi la fel, pentru că aici suntem o familie, nu pot să fac diferenţă între cine joacă şi cine nu.
R: Dintre mulţii antrenori cu care aţi lucrat, cu care aţi colaborat cel mai bine?
A.M: Eu am lucrat la fel cu toţi, pentru că interesul clubului este ca echipa să meargă bine, să nu fie probleme organizatorice. Eu ajut orice antrenor care vine la noi. Am rămas prieten cu toţi. Ei nu trebuie să întâmpine greutăţi când mergem în deplasări. Chiar şi antrenamentele caut să le poată face când vor ei.
R: Ce a însemnat pentru dumneavoasrtă participarea în Champions League şi în Europa League, fosta cupă UEFA?
A.M: Eu am început cu Intertoto şi acolo m-am lovit de multe probleme. Bineînţeles că am cerut ajutor de la prieteni care au mai fost în aceste competiţii. I-am rugat frumos să-mi spună şi mie ce şi cum să fac. Încet, încet am reuşit, şi uite că am jucat în Intertoto, cupa UEFA acum Europa League, şi Champions League.
R: Din punct de vedere organizatoric aţi simţit vreo diferenţă între Champions League şi Europa League?
A.M: Este o diferenţă foarte mare, ca de la Liga I la Liga a II a. În C.L totul este organizat de ei. Însă eu tratez la fel un meci de campionat ca şi un meci de C.L. E vorba de echipa noastră.Toate partidele sunt importante pentru noi.
R: Înainte de a ocupa aceasta funcţie aţi fost fotbalist; în cadrul cărei echipe aţi activat ?
A.M: La U Cluj până în 1975. Din 75 până în 83 la Olimpia Satu Mare, şi pe urmă am venit la CFR, unde am activat până în 86.
R: Ce sentiment aveţi când pierdeţi?
A.M: La fel ca şi un jucător, sau cred că sufăr mai mult. E ca şi cum aş fi jucat şi eu. Sunt supărat.
R: Aţi fost fan CFR Cluj de la început sau aţi avut şi altă echipă de suflet?
A.M: Când eram mic, eram rapidist pentru că tatăl meu lucra la CFR (compania de transport).
R: Vă afectează gurile rele spun că CFR-ul a fost avantajat in cadrul unor dispute?
A.M: Vorbeşte invidia faţă de ce s-a realizat la clubul acesta. Nici nu mă mai uit la Tv să văd aceiaşi oameni care tot timpul comentează. Şi acum când suntem pe primul loc, despărţiţi clar de contracandidate, chiar dacă prin golaveraj, alţii spun că ei sunt.
Cristina Salvan
Foto: www.cfr1907.ro