Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat pentru luna mai împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,065 miliarde de lei, potrivit Agerpres. Suma va fi distribuită într-o tranșă de 500 milioane de lei aferentă certificatelor de trezorerie cu discount, o altă tranșă, în valoare de 3,1 miliarde de lei alocată unui număr de șapte emisiuni de obligațiuni de stat, la care se poate adăuga un cuantum în valoare de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.
Față de suma programată pentru luna aprilie a acestui an, există un adaos de 115 milioane de lei, destinat refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Potrivit anunțului publicat în Monitorul Oficial, în data de 14 mai va avea loc o licitație pentru certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 de milioane de lei, pe o perioadă de un an, scadente la data de 17 mai 2021.
Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, indica un necesar brut de finanțare la nivel guvernamnetal de cca 86,9 miliarde, sumă necesară în contextual în care se estimează un deficit bugetar de 3,6% din PIB în 2020. De asemenea, deficitul bugetar urma să fie finanțat în proporție de aproximativ 55% de pe piața internă, respectiv 45% de pe piața externă, luând în considerare obiectivul limitării riscului valutar și cel al dezvoltării pieței titlurilor de stat.
Documentul prevede o abordare flexibilă a Ministerului Finanțelor Publice în realizarea procesului de finanțare în anul 2020, luând în considerare potențialele modificări ale tendințelor pieței și comportamentului investitorilor. O dată cu instituirea stării de urgență, s-a impus o astfel de abordare flexibilă, cu scopul de a preveni o potențială criză economică.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat în data de 28 aprilie pe pagina sa de Facebook că execuția bugetară pentru luna martie demonstrează că s-a acționat la timp pentru susținerea economiei, iar datele execuției bugetare pentru aprilie vor demonstra eficacitatea planului de salvare. În cadrul aceleiași postări, Florin Cîțu a susținut că Ministerul Finanțelor Publice va înainta și alte demersuri pentru a sprijini economia.
Sursa: Unsplash
Denisa Ardelean