Maratonul Resuscitării SMURD va avea loc în Parcul Central din Cluj-Napoca pe 8 iulie. Timp de opt ore, medicii, paramedicii și voluntarii SMURD vor iniția un curs de prim-ajutor în cadrul căruia participanții vor învăța și vor exersa manevrele salvatoare de viață.
Proiectul se desfășoară printr-un eveniment de o zi, unde medicii și paramedicii SMURD, cu experiență în intervențiile medicale de urgență, predau tehnici de prim ajutor gratuit în locuri publice din oraș (Parcul Central). Cursurile încep succesiv și se repetă pe tot parcursul zilei, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră fără a fi necesară o înscriere.
Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD. Timpul mediu de predare va fi de 20-25 de minute, iar manevrele vor fi explicate si demonstrate pe manechine specializate. La final, cursanții vor exersa prin simularea de situații reale. Tot la sfârșitul cursului, participanții vor putea pune întrebări în cadrul unei discuții deschise cu voluntarii SMURD. De asemenea, printre tehnicile de resuscitare, cursanții vor putea dobândi cunoștințe cu pivire la ventilație, dezobstrucția căilor aeriene, dar și manevrele pentru suportul copiilor în caz de urgență, care diferă de cele ale adulților.
Prin intermediul acestui eveniment, organizatorii susțin ideea conform căruia își doresc să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea minimă de acordare a primului ajutor persoanelor aflate în stare critică.
Conform statisticilor, stopul cardio-respirator este una dintre principalele cauze de deces în lume, iar în România șansele de supraviețuire a unei persoane în urma unui stop cardio-respirator este de numai 5%, însemnând că anual mor aproximativ 70.000 de români. Ca urmare, astfel de cursuri de sunt extrem de necesare, având în vedere că aproximativ 80% din români nu cunosc tehnicile de resuscitare.
Pentru creșterea ratei de supraviețuire s-a formulat conceptul de Lanțul Supraviețuirii. Acesta susține că, în cazul unui stop cardio-respirator, “veriga” reprezentată de martorii la eveniment să acorde primul ajutor până la intervenția cadrelor medicale.
Proiectul a debutat în anul 2015, anul acesta aflându-se la cea de-a IVa ediție. Inițiatorii proiectului sunt echipa SMURD Cluj cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, dar și Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe.
Gheorghița Boriceanu / Sursa foto: Facebook