Clujenii au celebrat diversitatea

Din oraş

 În ziua de 9 mai Centrul Regional de Informare Europe Direct Transilvania de Nord a adunat în Parcul Simion Bărnuțiu sute de clujeni pentru a celebra Ziua Europei. Instituțiile implicate în programul Cluj Napoca – Capitală Europeană a Tineretului 2015 au organizat materiale de informare europeană, iar voluntarii au pregătit surprize pentru copii.

 Zona clădirii Casino, modernizată și reabilitată din fonduri europene a fost locul de întâlnire a copiilor invitați la un program diversificat, cu pictură pe față, baloane și suveniruri realizate de tineri.

“Inițiativa de a marca Ziua Europei printr-o pictură pe față a pornit de la ADR Nord-Vest, Agenția de Dezvoltare Regională. Împreună cu voluntarii de la Universitatea de Artă și Design am decis să pictăm steagul unei țări, copii bucurându-se și învăţând într-un mod mult mai haios țările membre ale Uniunii Europene.”

a  declarat Anca Virginaș, arhitect și membru ADR Nord-Vest.

Organizația Something New a luat parte la Ziua Europei cu scopul de a ajuta copiii care provin din familii defavorizate să plece în luna iulie într-o tabăra timp de 6 zile.

“În cadrul acestei tabere, copii pot să interacționeze mai bine, să lege relații, să se dezvolte din punct de vedere artistic și intelectual într-un mediu prietenos.”

a precizat Lidia Vulia director general Organizaţia creştină Something New

Toți cei ce doresc să ajute centrul de copii pot realiza acest lucru pe data de 16 respectiv 23 mai în Parcul Central din Cluj achiziţionând diverse obiecte (vaze, broşe, păpuşi, genţi), realizate integral de către cei mici. Achiziția minimă este de 5lei iar cea maxima 15lei.

 În acest an s-au împlinit 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE. De asemenea, pe 9 mai celebrăm proclamarea independenței de stat a României și Victoria Coaliției Națiunilor Unite din 1945

 Despre aceste lucruri am putut afla din cărțile așezate pe rafturile bibliotecii mobile, prezentă și ea în Parcul Simion Bărnuțiu.

„Biblioteca mobilă a fost inaugurată în 2007 în colaborare cu francezii și Consiliul Județean Cluj. Din 2008 până în prezent am dedicat această mașină drumurilor prin județ în bibliotecile comunale. Se realizează câte două drumuri pe săptămână în cadrul cărora noi împrumutăm cărți în funcție de nevoile elevilor, revenind peste 3-4 luni cu altele noi. De precizat este că începând din acest an am început să ducem cărți și în cartierul Grigorescu, care din păcate nu are filiale cu Biblioteca Județeană Octavian Goga.”

a precizat Ramona Pandelea, bibliotecar Biblioteca Octavian Goga

Biblioteca mobilă este în special dedicată celor mici, dar cu toții pot beneficia de permise și împrumuturi. Rafturile cuprind cărți din orice domeniu, bibliografie școlară, de învățare a limbii, cărți de referință etc.

 Ziua Europei a fost celebrată și în celelalte orașe mari ale țării. În 15 stații ale metroului din București au avut loc concerte și proiecții de videoclipuri, iar în Târgu-Jiu instituțiile de cultură au pregătit concerte și dansuri specifice ţărilor membre UE. De asemenea, proiectul „Brăila Copitală Culturală Europeană 2021” a fost lansat oficial de Ziua Europei.

Gabriela Barariu / Sursa fotografiilor: Gabriela Barariu

 

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts