Senatorii au adoptat marţi un proiect care modifică Legea Educţiei , astfel încât referirile la identitatea de gen vor fi interzise în şcolile şi universităţile din România.
La proiectul de lege a fost introdus un amenament care spune că sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”. Amendamentul a fost introdus de senatorul PMP Vasile Cristian Lungu, potrivit edupedu.ro.
Acest conflict a pornit mult mai devreme, în anul 2018, în vremea când PSD era la conducere şi se organiza referendumul pentru modificarea constituţiei. Inițiativa a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48 al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”.
Proiectul adoptat de Senat, a creat revoltă în rândul mai multor universităţi din ţară:
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se pronunță împotriva oricărui tip de intervenţie politică sau ideologică asupra științei/mediului academic.
Conducerea UBB, declară, într-un comunicat de pe pagina oficială, următoarele:
„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat azi în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <<activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași>>. UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar. Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”.
Conducerea universităţii din Bucureşti solicită tuturor actorilor şi responsabili din viața socială și politică a țării să apere acest drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.
Reprezentanţii universităţii din Bucureşti, declară:
„Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea”, adăugând faptul că „Amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat ieri în Parlamentul României, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară”.
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, consideră că cele două libertăți (de gândire și de exprimare) sunt non-negociabile, iar a decide prin vot politic că educația de gen nu poate constitui o disciplină academică de studiu, ba, chiar mai mult, a criminaliza educația de gen și orice referire la identitatea de gen în școli și în universități reprezintă o intruziune majoră a politicului în mediul academic, se arată în comunicatul de pe pagina oficială.
„În primul rând, ea discriminează și vulnerabilizează și mai mult categorii umane a căror existență zilnică e marcată adeseori de tensiune și de nesiguranță. În al doilea rând, o astfel de inițiativă invalidează diversitatea umanului – adică însăși rațiunea de a fi și obiectul de studiu ale tuturor științelor umaniste. În al treilea rând, ea periclitează și fragilizează întregi câmpuri disciplinare care analizează identitatea și reprezentările de gen, cu implicații perturbatoare în toate domeniile (de la limbi și literaturi până la sociologie, psihologie și medicină) și la toate nivelurile de studii (licență/masterat/doctorat). În al patrulea rând, dat fiind că acest gest periclitează aplicarea unor drepturi umane elementare, el pune sub semnul întrebării angajamentul României în toate tratatele europene și convențiile internaționale privind drepturilor omului la care țara noastră a aderat”, declară reprezentanţii universităţii.
Și conducerea SNSPA a reacționat față de adoptarea de către Parlament a măsurilor ce interzic informațiile despre identitatea de gen în școli și universități.
„Iniţiativa legislativă a celor doi parlamentari PMP a avut ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care s-a propus ca în toate instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, să fie interzis prozelitismul pe baza criteriului de sex şi a criteriului de gen. Fără a clarifica însă ce presupune exact fenomenul de “prozelitism pe baza criteriului de sex, cât și a celui de gen”, observație regăsită și în punctul de vedere al Guvernului României, care nu a susținut adoptarea acestei inițiative legislative, plenul Senatului a votat marți, 16 iunie 2020, în calitate de for decizional, cu 81 de voturi DA, 22 de voturi NU și 27 de abțineri”, potrivit unui comunicat al SNSPA.
Președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu prevederile proiectului, fiind un susţinător al drepturilor și libertăților individuale.
Sursa: Senat.ro
Ana Gălan