Clujul este prezentat de Le Figaro ca alternativa perfectă pentru tinerii francezi care nu sunt admişi la universităţile din Franţa sau nu trec de primul an de studiu. La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca viitorii studenţi sunt acceptaţi doar pe bază de dosar.
Exodul a început în anii 2000 odată cu crearea unei secţii în limba franceză. Astfel, numărul francezilor care vin să studieze în Cluj a crescut în ultimii ani la 262.
Studenţii străini trebuie să plătească taxe de studio de 5.000 de euro/ an univesitar, iar 70% dintre cursuri sunt obligatorii. În primii trei ani, studenţii francezi urmează cursurile în limba maternă iar examenele sunt pe acelaşi model cu cele de la secţia română. Din anul 4 limba română devine limbă oficială.
Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, diploma de la Universitatea din Cluj este recunoscută pe întreg teritoriul Uniunii Europene, astfel că, majoritatea studenţilor francezi din Cluj se întorc să profeseze în ţara natală, susţine Le Figaro.
Ascultă un reportaj UBB Radio despre studenţii stăini din Cluj:
[audio: http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2009/11/Reportaj-costurile-vietii-de-student-international-in-cluj-RO-patricia.mp3]Mara Rusu
Foto: arhivă UBB Radio