Sfântul Valentin: sărbătoare religioasă, sărbătoare americană sau sărbătoarea celor îndrăgostiți? Au existat numeroase polemici pe această temă, răspunsul rămas fiind în continuare altul pentru fiecare.
Istoric vorbind, Valentin a fost un preot din perioada împăratului Claudius, persecutat pentru credința sa și ucis în data de 14 februarie. Există mai multe legende conform cărora el a fost protectorul celor îndrăgostiți. Valentin se ghida după două legi: credința în Dumnezeu și în tăria iubirii.
În prezent, în toată lumea ziua de 14 februarie a căpătat un caracter idilic, iar declarațiile, cadourile și împărtășirea dragostei au devenit sensul și normalitatea acestei zile.
În România, sărbătoarea tradițională pentru celebrarea dragostei este Dragobetele din data de 24 februarie. Sărbătoarea poartă numele unui personaj din folclorul românesc, fiul Babei Dochia, iar etimologic, cuvântul românesc “dragoste”derivă din numele acestei sărbători.
În ultima perioadă, a existat însă și la români tendința de a sărbători dragostea în același timp cu occidentalii, în data de 14 februarie. Istoria, prezentul, realitatea și dorința oamenilor de a simți au dat naștere unei sărbători. Așadar, dragostea este starea zilei de astăzi, este firesc să fi îndrăgostit de cineva, să declari și să sărbătorești.
Dar cum rămâne cu iubirea? Astăzi, studenții clujeni și-au amintit că iubesc! Iubesc ceea ce îi înconjoară, iubesc stări, iubesc trăirile de zi cu zi, iubesc studenția, se iubesc pe ei înșiși.
Ce iubesc studenții clujeni cel mai mult?
[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/02/vox-valentines.mp3]
_________________
Andrada Lăutaru
Foto: e-cards.ro