După ce a fost „phoenix”, „pasăre colibri” şi, în final, marele Mircea Baniciu, acesta este, de 40 de ani, unul dintre numele de referinţă în cultura românească muzicală. Dacă în anul 1971 era cooptat în formaţia Phoenix, 6 ani mai târziu, în lipsa colegilor care au fugit din ţară, acesta şi-a continuat cariera pe cont propriu. Până în ’90, a scos patru albume pe care se regăsesc multe din cele mai cunoscute piese ale artistului: „Dacă ai ghici”, „Frunza”, „Vara la ţară”, „Tristeţie provinciale”, „Magazinul de vise”.
La întoarcerea Phoenix-ului în ’90, Mircea Baniciu urcă din nou alături de aceştia pe scenă. Totuşi, în urma divergenţelor cu Nicu Covaci, alege să părăsească trupa.
În 1992 ia naştere o altă pasăre, de data aceasta Pasărea Colibri. Alături de Florian Pitiş, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici trupa a cunoscut o evoluţie frumoasă timp de 10 ani, după care Pitiş hotărăşte să se depărteze de formaţie. În locul lui a venit Marius Batu. Finalul Păsării Colibri este marcat prin înregistrarea pe album a concertului „Pasărea Colibri – 10 ani”.
Pentru Mircea Baniciu schimbările nu s-au oprit aici. Revenit cu ocazia împlinirii a 40 de ani de Phoenix în trupă, colaborarea a durat până în 2007, când solistul părăseşte iar trupa.
Cum este Mircea Baniciu acum?
Cu Mircea Baniciu am vorbit aseară înainte de concertul din clubul My Way din Cluj-Napoca. Artistul tocmai începuse repetiţiile pentru concert. În timpul discuţiei, Vlady Cnejevici proba claviatura. Totuşi, să se audă muzica unuia dintre cei mai buni cântăreţi la clape din România pe fundalul interviului nu poate decât să mă bucure.
Mai erau câteva ore până când cei care iubesc muzica lui Baniciu aveau să umple sala. Întrucât rezervările au depăşit numărul aşteptărilor iar timpul se scurgea repede până la începerea evenimentului, scaunele erau scoase în grabă, mesele erau curăţate, se făceau probe video, probe de sunet, lumini, iar sunet.
Ce avea să fie după interviul cu cel de care se leagă numele a două mari valori muzicale româneşti publicul avea să afle la ora 23, când a început concertul. „Mugur de fluier”, „Eşarfă în dar”, „La început de drum” „Frunza”, „Dacă ai ghici”, „Andrii Popa” sau „Canadiana” sunt doar câteva din piesele care i-au făcut pe cei prezenţi să îl iubească chiar şi mai mult pe Mircea Baniciu.
Ascultaţi un interviu cu Mircea Baniciu:
[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2011/02/MIRCEA-BANICIU-Interviu.mp3]
________
Oana Moisil