Pandemia de Covid-19 a avut un impact imens la nivel global, milioane de oameni fiind infectați cu acest virus. În țările de pe întregul glob au fost impuse diferite restricții, mai multe industrii fiind nevoite să își stopeze activitatea, fapt care a condus către o criză economică globală nemaivăzută de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Conform unui raport dat de către cei de la Banca Mondială, economia se va contracta cu 5,2% în acest an, subliniind că pandemia de COVID-19 a avut un impact “rapid şi masiv” în pofida măsurilor de asistenţă financiară fără precedent. Touși, aceste măsuri au determinat o prăbușire fără precedent a cererii de petrol și o prăbușire a prețurilor petrolului. Instituția financiară precizează că a luat în calcul un scenariu optimist, în care restricțiile cauzate de pandemie vor fi eliminate începând cu finalul lunii iunie dar în cazul unui scenar mai sumbru, în care vor mai urma două sau trei luni de carantină cauzate de un al doilea val al pandemiei, economia mondială ar înregistra o scădere de 8%. Conform prognozei Băncii Mondiale, China va înregistra o creștere de 1%, spre deosebire de contracția de 6,1% în Statele Unite, 9,1% în Zona Euro și 6,1% în Japonia.
Într-un interviu pentru cei de la Washington Post Live, Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional a declarat următoarele: “Să ne amintim, că aceasta este o criză ca niciuna, cea mai gravă de la Marea Depresiune. Și este atât de important că țările, deoarece iau măsuri decisive, o fac vorbind între ele.”
Recesiunea cauzată de pandemie va lăsa probabil cicatrici profunde în economie: investițiile vor rămâne mai scăzute pe termen scurt, iar lanțurile comerciale și de aprovizionare la nivel mondial vor deteriora într-o oarecare măsură. Această criză poate trage de la 70 până la 100 de milioane de oameni într-o sărăcie extremă, o cifră mai mare decât estimarea anterioară a băncii care a prevăzut că 60 de milioane de persoane erau în pericol.
Sursa: Unsplash
Alexandra Stanciu