Știi că te apropii de parcul sportiv “Iuliu Hațieganu” atunci când numărul persoanelor care trec pe lângă tine alergând crește constant. Această oază de verdeață situată în vestul Clujului oferă posibilitatea tinerilor, în special studenților, dar și persoanelor de toate vârstele, posibilitatea de a face sport, mișcare sau doar o plimbare în natură.
Există chiar și sportivi de performanță care vin aici pentru a-și face pregătirea fizică. Este și cazul lui Bogdan Dascălu, a cărui venire m-a surprins într-un moment când admiram bustul dedicat Mariei Cioncan, singura atletă care a adus Clujului o medalie la Jocurile Olimpice (medalie de bronz la JO Atena 2014, proba 1500m).
Legitimat la CS Universitatea Cluj, Bogdan este un tânăr scrimer în vârstă de 22 de ani originar din Brașov. Practică scrima de la vârsta de 9 ani, când un medic i-a recomandat practicarea unui sport pentru a-și ameliora o problema medicala la spate, si are peste 50 de medalii la activ. Totodată, este student în an terminal la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul UBB.
Studenți, adulți pasionați de miscare, dar și sportivi vin în parcul sportiv “Iuliu Hațieganu” cu regularitate pentru a face mișcare și pentru a se antrena. Este și cazul lui Bogdan, care vine aici de 2 ani, fiind una dintre locațiile în care își face pregătirea fizică.
Deși a facut și înot, dar și handbal, Bogdan s-a convins că vrea să continue cu scrima în momentul în care a câștigat prima medalie după 6 luni. Acela a fost impulsul spre performanță pentru el.
Medaliile au continuat să vină, iar în prezent sportivul se luptă chiar și pentru cele de nivel internațional. Cea mai importantă este cea câștigată la Cupa Mondială de la Copenhaga din acest an.
“Când aveam 13 ani le-am zis părinților că în anul următor o să plec la lotul de juniori de la Satu Mare indiferent că mă lasă sau nu.”
Bogdan are si un frate mai mare pe care îl vede ca pe un exemplu. El a practicat fotbalul, însă o accidentare la genunchi l-a forțat să se oprească.
“Adi mă inspira, mă motivează și este un suport continuu pentru mine. Laudele de la el valorează cât 100 din partea altora”
Povestind, minutele au trecut foarte repede și în scurt timp a sosit și Gabriel Danci, managerul lui Bogdan care este în același timp și antrenor pe un anumit segment al pregătirii fizice.
În 2014, Bogdan s-a transferat de la CS Satu Mare la Universitatea Cluj. Deși inițial trebuia să ajungă la Timișoara, varianta Cluj a aparut și ea și a avut câștig de cauza deoarece “Clujul oferea pe plan sportiv mult mai mult decât Timișoara”.
La începutul lui 2015, Bogdan l-a întâlnit pe Gabriel Danci, co-fondator al programului Building Atlas, personalizat pentru sportivii de performanță. De atunci ei lucrează împreună, iar acest parteneriat a dat rezultate excelente.
Înainte de fiecare antrenament fizic, Bogdan își pune o mască specială ce ajută la dezvoltarea capacității pulmonare, similară cu cea de la scrimă. Diferența este că prin aceasta intră mai puțin aer, simulând antrenamentele la altitudini mari.
Cei doi discuta exercițiile ce urmează și se apucă de treabă. Este timpul ca antrenamentul să înceapă.
Ca orice antrenament, totul incepe cu o încălzire ușoară.
Fiind final de sezon, Bogdan face câte 2 antrenamente zilnic, însă înaintea începerii sezonului (în pregătirea de vară și cea de iarnă) face și câte 3.
“Când eram mic, mă mai gândeam să renunț la scrimă fiindcă nu îmi vedeam o carieră în sport. Dar de când am venit la Cluj, am zis că orice impediment aș întâlni, voi continua cu scrima“
“Obiectivul meu principal este participarea la jocurile olimpice din Tokyo din 2020, însă acesta este un drum lung ce trebuie parcurs cu pași mici pentru a-mi da încredere să mă dezvolt şi să excelez în ceea ce fac.”
16 – Antrenorul nu își ia ochii de pe sportiv. Unele exerciții sunt foarte solicitante și pot cauza accidentări.
“În timpul antrenamentelor mă gândesc că nu trebuie să renunț. E foarte ușor și comod să renunți, însă diferența se vede la cei ce nu fac lucrul acesta”
Avionul – un exercițiu de echilibru care, la prima vedere, pare foarte ușor. Nu însă și după 3 ture pe pista de atletism. Picioarele sunt cele care trebuie pregătite cel mai mult.
“En garde! “ – poziția de bază în scrimă.
Fiecare antrenament înseamnă 2 ore de chin, sudoare și glorie.
Dar cu astfel de antrenamente, rezultatele nu pot fi decât pe măsură.
La sfârșitul acestui an universitar, Bogdan își va susține și examenul de licență. A reușit timp de 3 ani să se împartă între antrenamente, competiții și facultate.
– Gabriel Jurca