FOTO | România acum o sută de ani | Transylvania History Days

Din oraş

Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală organizează în Cluj-Napoca, pe Malul Someșului, în perioada 17-19 august, un festival educativ, de reconstituire istorică, menit să aducă istoria mai aproape de public, Transylvania History Days (THD).

În urmă cu câțiva ani, la Cluj-Napoca, a luat naștere Transylvania History Days (THD). Totul a pornit din pasiunea câtorva studenți de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, sub îndrumare lect. dr. Mihai Alexandrescu. Ceea ce foștii și actualii studenți și-au propus, și își propun, prin acest festival este să aducă istoria mai aproape de oameni și să o facă mai accesibilă tuturor.

„Transylvania History Days (THD) este un festival de reconstituire istorică aflat anul acesta la cea de-a cincea ediție. S-a născut din inițiativa unor studenți și foști studenți ai Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care s-au adunat în jurul domnului profesor Mihai Alexandrescu. Ceea ce noi ne propunem prin acest eveniment este să aducem istoria mai aproape de public și să o facem mai accesibilă. Cu siguranță toți ne-am dorit să iasă ceva incredibil și faptul că marea majoritate a echipei se află în strânsă legătură cu Facultatea de Istorie, a adus foarte mult entuziasm și asta ne-a dat curaj. Bineîntețes, am avut întotdeauna și susținerea Facultății de Istorie și Filosofie, a Universității Babeș-Bolyai, aautorităților locale și, cu timpul, am reușit să adunăm și o serie de parteneri de suflet alături de noi care ne sunt aproape”, a declarat Luminița Popescu, organizator THD.

Fiecare ediție a THD se concentrează în jurul unei teme, în funcție de evenimentele istorice petrecute în România. Ediția de anul acesta este dedicată Marii Uniri și Primului Război Mondial.

„Prima ediție a fost în Parcul Central, cred că era mult mai mic, iar de la a treia ediție am început să îl tematizăm în funcție de evenimentele istorice pe care România le sărbătoarea în anul respectiv. De exemplu, anul trecut am sărbătorit ideea de Dacia, provincie romană, Traian, Împărat Roman, și anul acesta, cu ocazia Centenarului, evident că ne-am tematizat pe Primul Război Mondial și Marea Unire”, au mai declarat organizatorii.

Timp de trei zile, în cadrul THD, vor avea loc spectacole de reconstituire istorică. Cele mai importante reconstituiri sunt Momentul mobilizării generale al Aramate, Confruntări între cele două tabere din Peimul Război Mondial, între Puterile Centrale și Antanta și duminică se va sărbători Marea Unire.

 „Anul acesta spectacolul este asigurat de trupele de reconstituire istorică. Aceste trupe sunt formate din oameni pasionați de istorie și chiar familii pasionate de istorie. Trupele sunt din Constanța și din Cehia. Vom reconstitui momentul mobilizării generale al Aramatei, sâmbătă vor avea loc o serie de confruntări între cele două tabere din Primul Război Mondial, între Puterile Centrale și Antanta, iar duminică vom încheia glorios cu Marea Unire”, a mai declarat Luminița Popescu.

Unul dintre cele mai inedite aspecte de anul acesta, din cadrul THD, este ideea de Virtual Reality (VR), prin care oamenii vor putea, virtual, să se plaseze în urmă cu o sută de ani, la Alba-Iulia, în Sala Unirii. Acest aspect reprezintă unul dintre elementele de noutate de anul acesta, precum și trupa de reconstituire istorică din Cehia.

„Față de anul trecut, ceea ce avem ca și punct inedit al Festivalului, este prezența unei trupe de reconstituire istorică din Cehia și ideea de Virtual Reality (VR). Aceasta presupune, cu ajutorul tehnologiei moderne, transpunerea publicului în lumea Primului Război Mondial. Este vorba despre o experiență virtuală.

Avem două aplicații în VR. Prima, prin care publicul va fi introdus în evenimentul Marii Uniri de acum o sută de ani, în Sala Unirii, unde vor interacționa cu personajele istorice care au făcut Unirea posibilă. A doua aplicație în VR, se referă la faptul că spectatorul se va afla în pielea unui soldat din Primul Război Mondial și va avea parte, cu ajutorul imaginilor și al efectelor sonore, de experiența unui tranșeu, a gazelor, a armelor și a tot ceea ce a însemnat violența Războiului”, a mai declarat Luminița Popescu.

Deși nu este un festival de mari dimensiuni, anul trecut, între 2.000 și 3.000 de persoane au ales să ia parte la eveniment și să se bucure de momentele istorice puse în scenă, dar și de proiecțiile de film care au avut loc.

„Este un festival mic în comparație cu ceea ce se întâmplă în Cluj, este un festival de nișă, dar cred că este necesar un astfel de eveniment mai ales într-un oraș cu atât de mare potențial cum este Clujul. Și cred că lumea este tot mai interesată de la an la an, cu atât mai mult anul acesta când s-a vehiculat în Mass-Media ideea de Centenar și Mare Unire, 100 de ani de la Marea Unire. Mesajul nostru pentru public este acela că ne dorim că construim o formulă mult mai accesibilă pentru publicul larg și o metodă informală de educație”, au mai declarat organizatorii.

Cei care au ales să ia parte la festival, au fost extrem de încântați și entuziasmați de ceea ce va avea loc și de modul întreg aspectul festivalului.

„Sunt pasionat de istorie! Mă bucur că aflu astăzi aici și sper să mai am parte de astfel de evenimente”, a declarat un participant.

„E frumos și-mi place foarte mult locația. Faptul că avem persoane costumate, parcă te trimite și mai mult cu gândul la trecut, la România de acum 100 de ani”.

Transylvania History Days este un festival aflat la cea de-a cincea ediție, este organizat de către asociația Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local.

– Text & foto: Cristina-Ioana Năstasă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts