Peste 500 de studenți s-au înscris la cursul pentru formarea de paramedici SMURD Cluj [Galerie Foto]

Din oraş Eveniment

Deschiderea cursului de inițiere cu studenții voluntari pentru formarea de paramedici SMURD a avut loc astăzi la Centrul de Aptitudini Practice și Simulare în Medicină  din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu (UMF). SMURD Cluj este singurul din țară care păstrează tradiția paramedicilor voluntari.

Atât conducerea UMF, cât și reprezentanții SMURD au fost impresionați de numărul record de studenți care s-au înscris. Singura condiție pentru acceptatea la curs a fost aceea de a fi studenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Cluj.

Cursul de inițiere se adresează studenților mediciniști din anii I – IV și are ca scop pregătirea voluntarilor pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Cursul se va desfășura pe perioada  5 – 23 martie (curs teoretic) și 26 martie – 27 aprilie (ateliere practice) și  va fi finalizat prin examene de selecție. Absolvenții vor putea participa la intervențiile SMURD, în calitate de membri ai echipajelor de terapie intensivă din Cluj-Napoca.

“Este impresionant ceea ce văd astăzi în  pentru că în istoria SMURD-ului cred că este cel mai mare număr de studenți care au venit la o selecție pentru a fi voluntari în SMURD. Este un lucru extrem de îmbucurător pentru că vor lucra pentru binele comunității și sunt convins că se vor atașa și vor întra cu ușurință în ceea ce înseamnă de fapt SMURD-ul – o mare familie. Este o speranță de viitor și faptul că sunt atât de mulță înseamnă că ceva se întâmplă, ceva bun.”, ne-a declarat Vasile Șomlea, general de brigadă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

“M-am considerat privilegiat de fiecare dată când am vorbit în fața studenților de la Medicină. Medicina este pentru mine undeva între Dumnezeu și oameni. SMURD este combinția între pompieri și medici. Cu certitudine, studenții vor învăța foarte multe lucruri și vor fi marcați pentru tot restul vieții”, a completat inspectorul.

[audio:http://radio.ubbcluj.ro/wp-content/uploads/2012/03/Vasile-Somlea-SMURD.mp3|titles=Vasile Somlea SMURD]

Anca Cioclea, viitor voluntar SMURD ne-a spus: “Vreau să urmez acest curs pentru că vreau să fac practic ce învăț în facultate, vreau să învăț lucruri noi și, mai presus de toate, vreau să ajut oameni”.

SMURD funcționează la Cluj-Napoca din anul 1994. A luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj cu partenerii omologi din Koln, Germania. Mașinile de intrevenție și întreaga dotare medicală au fost primite ca donație din partea partenerilor din Koln. Modul de acțiune se făcea având la bază modelul deja existent în multe țări europene, acela de a aduce echipajul medical spitalicesc cu dotarea necesară în teren, la locul unde se află pacientul în suferință.

[flagallery gid=18 name=”Gallery” skin=default]

___________

Anca Scutelnicu

Foto: Călin Creţu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts