Expoziție dedicată Israelului la Muzeul de Artă cu ocazia împlinirii 71 de ani de la înființarea statului

Cultură

Expoziția intitulată „Israelul de ieri, Israelul de astăzi”, constituită de Andrei Klein și dedi cată aniversării creării statului Israel, are loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca zilele acestea.

Deschiderea oficială a expoziției a avut loc Marți 7 Mai la ora 18, când colecționarul Andrei Klein a ținut o conferință în care a prezentat o serie de fotografii realizate în Israel și o scurtă istorie a evoluției singurei țări democratice din Orientul Mijlociu.

„După proclamarea Statului Israel, Absorbția Emigranților a devenit o misiune națională supremă. Primi sosiți au fost cei din lagărele de detenție din Cipru, după care, până în Decembrie 1948, au sosit 70 de mii de oameni, majoritatea supraviețuitori ai Holocaustului. Aceștia au luat parte la dezvoltarea noului stat” a precizat Andrei Klein.

După momentul istoric, Andrei Klein a vorbit despre relațiile Bilaterale dintre România și Israel:

„România, unde în anul 1948, locuiau peste 350 de mii de evrei, a recunoscut statul Israel, de la înființarea acestuia, dar mișcarea sionistă din România considerată ca antinaționalistă și burgheză, a fost interzisă în 11 Iunie 1948”.

Din punct de vedere politic, Parlamentul uni cameral al țării sfinte are 120 de parlamentari, Israel neavând constituție, forma de guvernământ fiind definită de democrație parlamentară.

Numărul celor prezenți la expoziția dedicată „țării sfinte” a depășit așteptările artistului. Printre oficialitățile prezente la conferință a fost și Președintele comunității Evreiești din Zalău, Dan Has.

Cei care vor să viziteze expoziția dedicată Israelului, o pot face până pe 19 Mai.

Andrei Klein s-a născut într-un lagăr de concentrare din Transnistria, unde a reușit să supraviețuiască.

De-a lungul timpului, el a moștenit din partea familiei multe corespondențe și documente, care l-au inspirat să scrie cartea de memorialistică „Lea, Povestea vieții mele”, care a devenit aproape un bestseller.

De asemenea, este unul dintre primii cetățeni care a venit în România după 1990, păstrându-și cetățenia israeliană.

– Material realizat de Iosif Hăinală

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts