Religia și medicina s-au întâlnit, astăzi, la Cluj-Napoca, pentru a dezbate o așa-numită boală a secolului, și anume depresia care a devenit „aproape o epidemie”. Interesul pentru tema abordată de către Părintele prof. Stelian Tofană și medicul psihiatru Loredana Lar a umplut sala de spectacole a Casei de Cultură a Studenților.
În locul unei confruntări între știință și spiritualitate, invitații au reușit să îmbine cele două domenii pentru a pune cap la cap un subiect actual, întâlnit tot mai frecvent: DEPRESIA.
Pentru început, s-au înșirat cauzele depresiei, cum a ajuns ea să fie o epidemie și care sunt efectele și tratamentele în acest caz. Astfel, publicul a aflat că depresia este o emoție negativă, patologică; că în psihiatrie este o boală psihică gravă și poate ajunge de la ceva minor la o depresie moderată, apoi severă, urmând efecte precum suicidul, consumul de anumite substanțe, alcoolismul și alte efecte grave, mai exact, sfârșitul vieții.
De la medicul psihiatru Loredana Lar am mai aflat cum arată profilul unui depresiv: acesta se va retrage cu timpul, va fi antisocial, va aborda o îmbrăcăminte mai sumbră, va fi mereu trist și se va închide în sine etc. Această boală poate aduce riscuri medicale, sociale, spirituale și, totodată, riscul suicidului. Statistic vorbind, suicidul, în urma depresiei, este întâlnit de 2-3 ori mai mult la femei decât la bărbați. Care ar fi tratamentul propus de medic? Medicamente, psihoterapie, ajutorul familiei/societății, biserica.
„Depresia nu este tristețe. În tristețe omul vede și caută soluții”, susține medicul psihiatru Loredana Lar.
De cealaltă parte a baricadei a fost părintele prof. Stelian Tofană care a început cu faptul că se află în acea sală pentru a vorbi „dintr-un alt bloc operator” și că „bisturiul duhovnicului taie mai rău decât bisturiul unui medic”. Chiar dacă, la un moment dat, ceea ce a spus medicul prezent s-a reluat de către părintele Stelian, acesta i-a dat o nouă formă, și anume a dorit să demonstreze că „Depresia este o boală a sufletului” și că sufletul nu se poate nega. Dacă aveam medicamentele ca soluție și celelalte leacuri enumerate, aici, principalele tratamente pentru depresie sunt: odihna și hrana, mutarea atenție dinspre profet către Dumnezeu, privirea realistă a vieții și implicarea în activități plăcute sufletului, pline de satisfacții. Pentru terapie se mai adaugă și stăruință în încrederea în Dumnezeu, acceptarea proniei divine, duhovnicia și rugăciunea.
Depresia apare atunci când Dumnezeu lipsește și când îi permiți tu! Asta ar fi o concluzie generală extrasă din această întâlnire a științei cu religia. Și psihic ne putem trata, dar trebuie să avem grijă și de suflet, sunt elemente între care trebuie să menținem echilibrul.
Evenimentul a fost posibil cu ajutorul organizației Creștine AGAPE ce promovează valorile unei familii creștin-tradiționale, împreună cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
– Mădălina Gorschi / Sursa foto: Laura Ciopată