Datele statistice relevă că acest segment imobiliar s-a menținut pe o traiectorie ascedendentă în primul trimestru din 2020, în pofida declanșării pandemiei. Potențialii cumpărători spun că: „Nevoia de locuire nu poate dispărea pur și simplu.”
În perioada 9-16 aprilie, site-ul Imobiliare.ro a realizat un chesitonat în rândul vizitatorilor, iar majoritatea românilor care au o nevoie imobiliară în momentul de față se arată în continuare interesați de acest sector de piață, rămânând activi în procesul de căutare. 72% din totalul oamenilor care au răspuns chestionarului, ar fi interesați de achiziția unei proprietăți imobiliare, în vreme ce 16% ar vrea să închirieze. Restul au răspuns că nu sunt interesați de imobiliare.
În cazul celor care doresc să cumpere imobiliare, aproximativ jumătate dintre potențialii cumpărători au declarat că situația actuală le-a afectat puțin (26%) sau chiar deloc (25%) procesul de căutare a unei proprietăți imobiliare, aceștia continuând să contacteze proprietarii sau agenții vânzători pentru imobilele care îi interesează. Restul dintre participanții la studiu au spus că, deși urmăresc proprietăți, nu mai contactează proprietarii sau agenții vânzători, unii chiar și-au suspendat căutarea.
Mai bine de 60% dintre cei interesați de închirieri au spus că situația actuală le-a afectat puțin (37%) sau chiar deloc (24%) procesul de căutare. Totodată, 21% dintre potențialii chiriași au spus că, deși continuă să urmărească proprietăți, nu mai contactează proprietarii sau agenții vânzători, în vreme ce aproximativ 18% și-au oprit căutarea.
Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, a declarat:
„Nevoia de locuire nu poate dispărea pur și simplu, ea poate fi însă amânată. Ținând cont de evoluția situației din domeniul sanitar, majoritatea potențialilor cumpărători, mai exact 57% din total, au declarat că își pot amâna nevoia imobiliară cu aproximativ șase luni, în vreme ce 27% pot face lucrul acesta pentru o perioadă maximă cuprinsă între una și trei luni. Aproximativ 9% dintre cei intervievați au, însă, o nevoie imobiliară urgentă, iar doar 7% ar renunța la achiziție, în contextul actual de piață.”
Care este situația prețurilor imobilialelor?
În primele trei luni ale anului 2020, toate marile centre regionale ale țării cu valori medii ale apartamentelor de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util au consemnat majorări de preț la acest capitol. Astfel, locuințele din Cluj-Napoca s-au apreciat cu 4,2% în perioada analizată (până la o medie de 1.760 de euro pe metru pătrat util), cele din București cu 4,7% (până la 1.460 de euro pe metru pătrat), cele din Timișoara cu 2,5% (până la 1.270 de euro pe metru pătrat), cele din Constanța cu 3,6% (până la 1.230 de euro pe metru pătrat), cele din Brașov cu 3,4% (până la 1.190 de euro pe metru pătrat), cele din Craiova cu 3,3% (până la 1.130 de euro pe metru pătrat), cele din Iași cu 2,3% (până la 1.040 de euro pe metru pătrat), iar cele din Oradea cu 4% (până la 1.040 de euro pe metru pătrat). În momentul de față, prețurile imobilelor sunt în scădere, în special chiriilor, deoarece universitățile vor rămâne închise până în septembrie, cel puțin, în orașele care sunt și centre academice, publicul țintă fiind studenții.
Cum procedează proprietarii locuințelor date deja spre închiriere?
La ora actuală, orașul Cluj-Napoca este lipsit de studenți, majoritatea întorcându-se acasă. Propietarii chiriilor, fie preferă să primească o sumă înjumătățită decât cea inițială, fie nu accepta așa ceva și le rămân apartamentele goale. Fiecare a aplicat o abordare diferită pentru chiriile lor, așa că am luat legătura cu mai mulți studenți pentru a afla cum s-a procedat cu locuințele închiriate din Cluj. Unii nu au acordat o importanță acestui aspect, luându-și câteva lucruri și s-au întors acasă, iar alții au chiar renunțat la contracte.
Andrei, student în anul I, a spus: „Eu am plecat înainte să se dea starea de urgență, din Cluj, și nu am vorbit cu proprietarul ce o să fie. Vom vedea”.
Andreea, studentă în anul II, a spus: „Am rămas la Cluj și mie mi-a rămas plata chiriei la fel, deși am vorbit cu proprietara și i-am cerut înțelegere, deoarece nu am o situație financiară prea bună. Deși prețul a rămas același, am decis să nu renunț la chirie, pentru că lucrez în momentul de față”.
Am observat și cazuri favorabile, de exemplu Silvia, studentă în anul II, care a spus:
„Proprietara a venit cu inițiativa și mi-a propus înjumătățirea plății chiriei. Evident am fost de acord, împreună cu colega mea de apartament. Am fost plăcut surprinsă de inițiativa dumneaei”.
Alt caz, la fel de favorabil, este cel al Carlei, studentă în anul I, care a spus:
„Eu plecasem la început de aprilie din oraș, iar apoi am sunat-o pe proprietară și i-am cerut să înjumătățim plata și a fost de acord”.
Mai sunt și studenți care n-au stat pe gânduri, iar Ștefan, student în anul III, a spus:
„Atunci când a declarat Președintele că nu se vor mai deschide universitățile, mi-am reziliat contractul și dus am fost. Sunt sigur că voi găsi ceva mai bun”, iar Mihaela, studentă în anul II, a spus: „Din cauza pandemiei, părinții mei au fost foarte afectați financiar și am fost nevoită să renunț”.
Sursa: Unsplash/Breno Assis
Marius Băcilă