“Clasa pregătitoare”, în dezbatere publică și la Cluj

Din oraş Educaţie

Proiectul de împărțire a școlilor pe circumscripții a creat o întreagă isterie în rândul părinților, care se grăbesc să-și înscrie copiii la cele mai bune școli. Pentru a nu repeta haosul de anul trecut, Ministerul Educației vine cu noi soluționări.

Peste 5000 de copii din județul Cluj așteaptă să intre în clasa pregătitoare în acest moment, conform unor estimări realizate de ISJ Cluj, dintre care 3465 doar din mediul urban.

Ministerul Educației a lansat sâmbătă în dezbatere publică proiectul de Metodologie pentru înscriere copiilor în sistemul de învățământ primar în anul 2013- 2014. Până în data de 24 martie, atunci când proiectul va fi aprobat sau nu, acesta poate suferi modificări, pentru a soluționa problemele apărute în aplicabilitatea proiectului, a declarat șeful ISJ Valentin Cuibuș.

Autoritățile clujene pun la dispoziția părinților, începând cu 1 aprilie un număr telverde 080086264, disponibil între orele 08-16, pentru a discuta toate nelămuririle legate de înscrierea în clasa I și clasa pregătitoare.

Metodologia se bazează pe criteriul de reședință stabilă a celor care se înscriu, astfel se încearcă o împărțire a școlilor pe circumscripții.

Înscrierea se va face în funcție de următoarele criterii:

–          Reședința stabilă

–          Criterii generale( persoane cu handicap, persoane orfane, soră sau frate în școala respectivă)

–          Criterii specifice

Perioada de înscriere pentru clasa pregătitoare și pentru clasa I este 2- 22 aprilie.

Așadar copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv, vor intra în clasa pregătitoare. La solicitarea părinților,copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 semptembrie- 31 decembrie, pot să se înscrie, dacă vor trece de o  evaluare a dezvoltării psihosomatice. Aceste evaluări sunt realizate de CJRAE( centrul județean de resurse și asistență educațională). Același lucru este valabil și în cazul copiilor de 7 ani, care vor să se înscrie în clasa I .

Nu există diferențe între clasele pregătitoare organizate în școli și cele organizate în grădinițe. Majoritatea vor fi organizate în incinta școlilor din lipsă de spațiu.

_________________

Anamaria Mărginean

Foto: rtv.net

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts