Cel de-al doilea eveniment organizat de VOPUS Cluj-Napoca în perioada aprilie-mai 2017 s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor astăzi, 26 aprilie începând cu ora 18:15 având o temă extrem de acuală, şi anume FERICIREA. În cadrul conferinţei s-au dezbătut cauzele care ne împiedică să fim fericiţi, acestea fiind prezentate sub forma unei povestiri cu tâlc, dar şi posibile soluţii în rezolvarea acestei probleme atât de actuală.
Evenimentul a fost sub forma unei prelegeri realizată de Mihai Constantiniu, reprezentant AGEAC (ASOCIAŢIA GEOFILOSOFICĂ DE STUDII ANTROPOLOGICE ŞI CULTURALE), iar aceasta a debutat cu explicarea pe scurt a Geofilosofiei, urmând să fie discutate obstacolele ce stau în calea fericirii. Aceste obstacole au fost prezentate în cadrul unei povestiri despre un Paj care trăia la curtea regală şi care a parcurs un drum pentru a descoperi fericirea.
„Orice poveste este desluşită de fiecare dintre noi într-un sens propriu. Aşa învăţăm să gândim. Problema este că suntem învăţaţi CE să gândim şi prea puţin CUM să gândim.”
Povestirea debutează cu obsesia pajului de a adăuga încă un ban la cei 99 bani de aur primiţi, cu scopul de a fi fericit. Pentru a atinge acest scop, pajul porneşte într-o călătorie care îl ajută să se definească şi să înţeleagă care este adevărata definiţie a fericirii. Această obsesie este întâlnită şi printre oamenii societăţii acuale care definesc fericirea prin lucruri materiale.
„Unii definesc fericirea prin contruirea celei de a doua casă de vacanţă, altii prin construirea unei locuinţe. Unii prin luarea cinei acasă, altii prin luarea mesei la restaurant, iar altii prin a avea ce să mănânce. Unii defines fericirea printr-un smartphone, iar altii printr-un simplu telefon. Înşiruirea poate continua la nesfârşit.”
Odată ce pajul a conştientizat că problema sa este lăcomia şi că această problemă îl impiedică să fie fericit, căutarea sa a luat sfârşit. Toate etapele parcurse de personajul povestirii au fost associate cu atitudini contemporane ale oamenilor. Fiecare atitudine a fost explicată din punct de vedere psihologic, fiind aduse şi posibile soluţii.
Relatarea s-a încheiat cu o morală pe măsură: „Lucrurile nu sunt atât de complicate precum par. Oamenii le complică, mărind astfel drumul spre o soluţie eficientă.”
La finalul conferinţei s-a discutat despre fondatorul AGEAC Samael Aun Weor – Părintele antropologiei contemporane, dar şi despre viitoarele cursuri din cadrul acestui program. Participanţii au aflat fapul ca următorul curs va avea loc în data de 4 mai la ora 18.00 în Sala de Vest a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, iar cele ce urmează se vor desfăşura în fiecare seara de marţi a lunii mai 2017, începând cu ora 18.00. Taxa de participare la aceste cursuri este de 50 de lei pe lună, persoanele prezente la conferinţă putând să se înscrie chiar la finalul acesteia.
– Victoria Timoce / Sursa fotografiei: Victoria Timoce