Din punctul său unic de vedere, de la o distanță de 4.3 miliarde de mile de Pământ, nava spațială New Horizons a agenției spațiale NASA a capturat imagini ale stelelor din apropiere, iar acestea par să fie în poziții diferite față de cele pe care le vedem noi de pe Pământ.
Este pentru prima dată când acest tip de „efect de paralax” a fost capturat cu ajutorul unei nave spațiale. Acest lucru se poate imita ținând un deget la o lungime de un braț față de chip, având posibilitatea de a vedea cum pare să sară atunci când se închide ochiul stâng sau drept, potrivit unui comunicat al NASA, preluat de CNN.
„Este corect să spunem că New Horizons observă un cer extraterestru, spre deosebire de ceea ce vedem de pe Pământ”, a menționat omul de știință planetar Alan Stern, investigatorul principal al New Horizons de la Institutul Southwest Research din Boulder, Colorado, într-o declarație.
„Acest lucru ne-a permis să facem ceva ce nu s-a mai realizat înainte – să vedem cele mai apropiate stele dispuse vizibil pe cer din poziția din care noi le vedem de pe Pământ.”, potrivit omului de știință.
Nava spațială New Horizons se află pe un traseu care vizează spațiul interstelar, la fel ca și sondele Voyager. Aceasta a zburat anterior în apropierea planetei Pluto și a lunilor sale, în anul 2015, înainte de a efectua un zbor apropiat față de obiectul îndepărtat Kuiper Belt, cunoscut sub denumirea de Arrokoth, în luna ianuarie a anului 2019.
În luna aprilie, la o distanță de 4.3 miliarde de mile față de Pământ, nava spațială New Horizons și-a îndreptat camera foto telescopică, cu perspectivă largă, către stele apropiate Proxima Centauri și Wolf 359. Acestea se află în continuare la o distanță de 4.2, respectiv 7,795 de ani lumină față de noi.
Repere stereoscopice
Stelele păreau să se afle în diferite locații datorită efectului de paralax, ceea ce înseamnă că acestea păreau să se deplaseze pe fundal, deoarece de pe nava spațială New Horizons se observau dintr-un punct diferit. Oamenii de știință folosesc efectul de paralax pentru a măsura distanțele până la stele, potrivit articolului postat de CNN.
Stelele, inclusiv soarele nostru, se află într-o continuă mișcare. Faptul că noi ne aflăm atât de departe față de aceste stele, corelat cu deplasarea lor pe scări largi de timp, face dificilă observarea acestei mișcări.
„Niciun ochi uman nu poate detecta aceste deplasări”, potrivit omului de știință Alan Stern.
Cu toate acestea, imaginile surprinse de nava spațială New Horizons ar putea fi comparate cu imaginile capturate în aceleași zile de telescoapele terestre, ceea ce ar evidenția deplasarea.
Imaginile de la nivelul solului au fost capturate de oamenii de știință ai Observatorului Las Cumbres, aceștia operând de la distanță un telescop la Observatorul Siding Spring din Australia, cât și de astronomii care operează la distanță un telescop la Observatorul Mount Lemmon din Arizona.
„Comunitățile astronomice profesioniste și amatoare au așteptat să încerce acest lucru și au fost foarte entuziasmate să facă o scurtă istorie a explorării spațiale”, a declarat Tod Lauer, membru al echipei științifice New Horizons.
Nava spațială New Horizons a trimis imaginile capturate înapoi pe Pământ prin semnal radio. Semnalul a călătorit cu viteza luminii și a ajuns pe Pământ, aproximativ șase ore și jumătate mai târziu de la momentul transmiterii.
„Nava spațială New Horizons este cu adevărat într-o misiune de prim rang, iar această demonstrație a paralajei stelare este la fel de importantă”, a declarat Kenneth Hansen, om de știință al programului New Horizons de la sediul NASA din Washington, DC. „Nava spațială New Horizons continuă să se îndepărteze de Pamânt către spațiul interstelar și continuă să transmită înapoi pe Pamânt date interesante din punct de vedere al științei planetare.”
Imaginile au fost realizate de către Tod Lauer, membru al echipei științifice New Horizons, John Spencer, om de știință adjunct al New Horizons și astrofizicianul, colaboratorul echipei New Horizons și chitaristul trupei Queen, Brian May.
„S-ar putea susține faptul că în astro-stereoscopie – imagini 3D cu obiecte astronomice – echipa New Horizons a NASA conduce deja terenul, după ce a livrat imagini stereoscopice uluitoare, atât ale planetei Pluto, cât și ale obiectului îndepărtat Kuiper Belt, Arrokoth”, a declarat Brian May. „Dar ultimul experiment stereoscopic realizat de New Horizons doboară toate recordurile. Aceste fotografii ale Proxima Centauri și Wolf 359 – stele bine cunoscute de astronomii amatori și pasionați deopotrivă și de ficțiune științifică – presupun cea mai mare distanță între punctele de vedere, utilizată vreodată în 180 de ani de stereoscopie!”.
Sursa: Unsplash
Denisa Ardelean