Patriarhia Română nu este de acord cu introducerea programelor de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii și susține că aceste lucruri îi marchează „pentru întreaga viață” și împiedică „dezvoltarea lor firească”.
Președintele României, Klaus Iohannis a promulgat la începutul acestei luni legea potrivit căreia unitățile școlare sunt obligate să desfășoare cel puțin o dată pe semestru programe de educație pentru viață şi pentru sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii. În acest context, recent a fost emis de către Biroul de Presă al Patriarhiei Române un comunicat, din care reiese că desfășurarea unor astfel de programe reprezintă „un atentat asupra inocenței copiilor”.
Am discutat cu mai multe persoane despre acest subiect. Iată ce ne-au spus:
„Viața sexuală în România începe în medie la 14 ani, iar informațiile pe care preadolescenții le au, sunt preluate de cele mai multe ori de pe internet, si nu toate sunt corecte sau valide. Un argument prezentat de BOR este acela că se face în familie aceasta educație, nu consider că este adevărat, este în continuare un subiect tabu pentru unii părinți și se neglijează importanța sa. Sprijin decizia de a avea educație sexuala în școli, măcar o dată pe semestru pentru a educa un popor educat în frica si tabuuri”, a transmis Andreea.
Ovidiu susține că:
„Biserica nu ar trebui să se implice în ceea ce ține de programa școlară deoarece, în România, nu studiază doar copii care sunt creștini-ortodocși. Sunt și foarte mulți care fie sunt catolici, fie atei și prin implicarea bisericii, părerea mea este că multe familii vor dori sa-și retragă copilul de la școală.”
Maria declară că astfel de activități sunt necesare:
„Ar fi necesar, măcar pentru adolescenți așa ceva, Dacă cineva alege să facă acest pas, măcar să fie informat despre consecințe. Ideea e bună, dar poate e aplicată prost, pe un public țintă mult prea tânăr. (Gen școală primară). Atitudinea bisericii este una rigidă, bazându-se pe fundamente religioase depășite de lumea contemporană și nu pe necesitățile practice pe care le au oamenii în prezent.”
Potrivit Worldmatters, numărul avorturilor de la începutul anului a depășit 13 milioane, iar astfel de programe educaționale ar putea să responsibilizeze adolescenții, pentru a se proteja în viitor de sarcini nedorite sau diferite boli. Educația sexuală a fost introdusă pentru prima dată în școli în anul 1955 în Suedia, fiind urmată de țări din Vestul Europei.
Sursa: Pixabay
Ionuț Albu