Proiectele pentru comunitate propuse de clujeni prin programul de bugetare participativă au ajuns în etapa de implementare. Primăria promite că toate cele 15 proiecte care au obținut cele mai multe voturi vor fi puse în practică. Totuși până se vor misca lucrurile concret vor mai trece luni bune cu studii de fezabilitate și acțiuni tehnice
Printre proiectele care vor fi realizate din bugetul local pe 2018 se numără „Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni”, „Amenajarea Parcului intre Lacuri”, Grădini verticale și Fațade vegetale, un sistem de închiriat trotinete electrice.
Unul dintre cele mai controversate proiecte se referă la Pictarea pereților școlilor cu graffiti, majoritatea clujenilor dintre cei cu care am vorbit nefiind de acord cu acesta.
Părerile pro vin din partea celor care consideră prioritară calitatea de capitală culturală a orșului unde ar trebui susținută o astfel de formă de artă. Intrebați dacă s-au implicat activ în dezvoltarea comunității cu o propunere de proiect, clujenii ridică din umeri, pe modelul „vrem, dar nu suntem dispuși să facem nimic.”
Susținătorii artei mai spun că nu este indicat să fie comparate proiecte care tratează teme diferite și că ar trebui găsit un echilibru între proiectele comunitare și cele dedicate artei. Iar cei cârcotași să pună mâna și să facă mai bine.
Clujul este primul oraș care a îmbrățișat această inițiativă de implicare a comunitatii în proiecte de bugetare participativă. După modelul Clujului, și Oradea, Timișoara și București au început consultarea cetățenilor.
Monica Ostașuc