Muzica, de mai bine de sute, chiar mii de ani, este în continuare nu doar o combinație a diferite sunete. Este, mai degrabă, o cale prin care, notă muzicală cu notă muzicală, intri în sufletul ascultătorului. Este o cale de a stârni emoție și de a contura niște amintiri, care asemenea unor partituri clasice, vor fi povestite și transmise din nou și din nou.
Într-o seară friguroasă de noiembrie zeci de oameni, nerăbdători, au pătruns cu pași repezi în Auditorium Maximum din Cluj-Napoca. Oamenii au venit cu dorința de a călători în trecut și de a simți emoția unor partituri clasice, interpretate cu entuziasm. Spectatorii au fost ghidați din partitură în partitură de către Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania”, de-a lungul celor 2 ore de gală, pline de energie.
Gala Opera Fantastica este dedicată aniversării celor 10 ani ai proiectului “Suflet în culori”, un concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism. Prin ochii Nicoletei Niste, evenimentul în sumă ambiția de a le oferi celor mici un viitor prielnic.
“M-am alăturat organizației Autism Transilvania acum 15 ani cu o motivație personală și mi-am dorit foarte mult să-mi pun în slujbă pregătirea profesională pe care o aveam anterior. Am muncit în mediul privat foarte mult timp în management și mi-am dorit să ajut cauza copiilor cu autism pentru a-i sprijini în a putea funcționa. Este foarte greu unui ONG să funcționeze, de atunci m-am alăturat cu toate cunoștințele mele și pentru strângerea de fonduri dar și pentru a face ca lucrurile să meargă în asociație.”
“Deja sunt de peste 15 ani acolo și am ajuns în funcția de președinte deja de câțiva ani. Ce îmi doresc cel mai mult nu sunt funcțiile nici titlurile. Ce-mi doresc cel mai tare este să pot ajuta acești copii în punctul de la care trec de la terapii pe care le fac de mici, la a avea un job. Acesta este contextul, de a-i pune pe cei cu nevoi speciale în a învăța o meserie.”
Energia publicului l-a uimit pe tenorul Kristofer Lundin.
“În primul rând, pot să zic ca m-am simțit mult mai acasă aici în România, decât în Suedia. Nu mulți oameni se mută din Suedia, aici. Totuși, pentru mine, spectatorii au fost cei mai iubitori oameni, audiența a fost așa plină de căldură și de iubire. Nu-mi aduc aminte ultima oară când am simțit acest sentiment. În timp ce cântam la început aria, mă simțeam atât de inspirat să exprim ceva bun, ceva incredibil.”
Au fost spectatori care au venit la Cluj special pentru concert.
“Sunt foarte încântată, mi-a plăcut mult orchestra voastră, Filarmonica voastră din Cluj, mi-a plăcut foarte mult dirijorul, pe care-l cunosc de mulți mulți ani și a dirijat foarte mult în București. Soliștii au cântat cu atâta bucurie și atâta dăruire că nu știu cui i se datorează, cauzei caritabile sau bucuriei lor de a cânta care se simte în fiecare sunet pe care îl scot, ne-a relatat cineva din public.”
“Eu susțin toate lucrurile acestea, am mai fost și la Opera Națională pentru evenimentul cancerul de sân, în luna octombrie și pentru operele care au fost cântate. Eu am fost acum o săptămână sau două, la Madam Butterfly și ai văzut probabil ca a fost și acum și bărbierul din Sevilla, a precizat un alt spectator.”
Printre cei care au încântat publicul au fost mezzosoprana Roxana Constantinescu, baritonul Mihai Damian, soprana Laura Tătulescu și dirijorul Cristian Mandeal.
Cei care n-au reușit să ajungă la spectacol trebuie să știe că Gala Opera Fantastica se va întoarce la Cluj anul viitor.
Reportajul realizat de Paul Ungureanu poate fi ascultat aici: