Mihai Arsenie este reporter TVR Cluj. Un tânăr sociabil de 30 de ani care, împreună cu alţi doi colegi, prezintă emisiunea „Fără prejudecăţi”. El se pliază perfect pe această emisiune, deoarece suferă de sindromul down, o disfuncţie genetică care îl face diferit de normalul acceptat de societate. Acest lucru nu îl împiedica însă să citească de pe prompter şi nici să ţină un discurs la New York, unde a mers să ridce premiul acordat emisiunii de Organizaţia Naţiunilor Unite. „Fără prejudecăţi” este prima emisiune din Europa la care lucrează trei reporteri cu sindromul down.
Mihai mărturiseşte îi place cel mai mult să ajute, să se implice şi să fie deschis cu oamenii. Atunci când nu este în faţa camerei, îl găsim la Asociaţia Down – Centrul Educaţional Raluca din Cluj-Napoca. Aici învaţă, printre altele, engleză, tehnici de autoapărare şi autogospodaride. Directoarea asociaţiei mărturiseşte că atunci când a venit prima dată la centru avea „două picioare stângi la pătrat”. Acum Mihai defilează pe scenă la concursuri şi dansează balet.
Audio PlayerÎn prezent, în România sunt 4420 de persoane diagnosticate cu sindromul down, conform unei statistici realizate de Asociaţia Riana în 2014. Din numărul copiilor, doar 41% urmează o formă de învăţământ, restul rămânând neșcolarizați. Adulţii nu stau mai bine, doar 8% au terminat o formă de învăţământ. Fără o posibilitate de a se autoîntreţine, aceştia rămân în grija familiei sau a rudelor pentru tot restul vieţii.
Adriana Avram este părinte al unui copil care suferă de sindromul down. Ea mărturiseşte că nu a fost de acord cu felul în care erau educaţi şi priviţi aceşti copii. Nu vroia să creadă că tot ce pot face ei e „să modeleze plastilină şi să decupeze hârtie”.
Aşa că a înfiinţat Centrul Educaţional Raluca, unde şi-a propus să ridice ştafetă. Din 2010, la centru au loc activităţi zilnice, unde beneficiarii sunt învăţaţi să se descurce singuri şi să facă faţă activităţilor de zi cu zi. Acolo ei învaţă cum să folosească banii, joacă roluri de situaţie şi confecţionează lucruri handmade, care sunt apoi vândute. Inspirată de fiica sa, Adriana spune că ştie exact ce pot şi ce nu pot face persoanele care suferă de acest sindrom şi crede că „toţi aceşti tineri pot foarte mult, dar tot acest potenţial a fost acoperit, a mocnit şi trebuie scos la lumină”.
Audio PlayerDeci, se poate. Persoanelor cu sindromul down nu le lipseşte nimic, din contră, au ceva în plus: un cromozom. Se pare că acesta este mai greu de dus, prin urmare au nevoie de ajutor, au nevoie de o societate care să îi sprijine în a se susţine. Mihai Arsenie şi alţi câţiva ca ei au reuşit. Pentru asta, metoda Adrianei Avram pare să fie cea mai veritabilă: „ La capătul acestui fir este o doamnă, o cheama Adriana şi e aşa rea şi nu lasă nimic, dar după asta îi îmbrăţişează şi îi motivează să meargă mai departe.”
– Maria Grigoraș / Sursa fotografiilor: Maria Grigoraș, www.tvr.ro și Facebook