Studenţii care nu au domiciliul în Cluj-Napoca vor putea vota pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendum doar la secţiile speciale.
Cinci dintre cele şaisprezece secţii speciale sunt destinate studenţilor: două în Haşdeu şi câte una în Observator, Mărăşti şi la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. De asemenea, pentru persoanele care tranzitează oraşul au fost amenajate două secţii la gară şi una la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.
Persoanele bolnave vor putea vota la una dintre secţiile speciale amenajate la opt spitale, şi anume la Spitalul de Recuperare, Spitalul Judetean, Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenta, Spitalul de Boli Infectioase, Institutul Oncologic, Institutul Inimii şi Spitalul Militar.
În Cluj au fost amenajate 694 de secţii de votare, dintre care 175 în Cluj-Napoca. La nivelul judeţului Cluj există 97 de secţii speciale, dintre care 16 sunt în Cluj-Napoca.
Precizăm că Ministerul Afacerilor Interne desfăşoară campania “Vot corect”, cu scopul de a informara cetăţenii cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale.
Pentru prima oară în România, pe parcursul procesului electoral cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgenţă 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel, nu va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenţă.
Doar pe parcursul zilei de 20 noiembrie au fost semnalate la nivel naţional, 86 incidente electorale. Dintre acestea, 50 au fost constatate în mediul rural şi 36 în mediul urban.
Cele mai multe incidente electorale au constat în distrugerea, deteriorarea sau murdărirea materialelor electorale(22), respectiv oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze (19).
Mara Rusu