Alegeri locale 2016. Cluj-Napoca

Politic

Alegeri locale 2016

Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele parțiale pentru Primăria Cluj-Napoca. Astfel, candidatul PNL, Emil Boc, a cumulat peste 60% din voturi, câștigând, detașat, încă un mandat.

Potrivit exit-poll-ul IRES, reprezentând estimările votului de la ora 21.00, Emil Boc câștiga detașat cu 68,9% din voturi, iar rezultatele parțiale BEC (Biroul Electoral Central) din această dimineață îl declarau câștigător cu 64,86% din voturi. Cei care îi urmează candidatului PNL sunt: Horváth Anna (Uniunea Democrată Maghiară Din România) cu 12,6%, Buzoianu Octavian (Independent) cu 8,5%, Alexa Liviu (Partidul Mișcarea Liberală) cu 3,4% și Giurgiu Mircia (Partidul Social Românesc) cu 2,9%.

S-a efectuat și un proces de numărătoare paralelă care anunță faptul că, pe municipiul Cluj-Napoca, PNL ar fi obținut 50% din voturi, PSD – 16%, iar UDMR – 10%. În schimb, datele pe județ arată următoarele: PNL – 38%, PSD – 25%, iar UDMR – 12%.

Prezența la vot, pe municipiu, a fost de 37%, sub media națională, în timp ce, la nivel de județ, s-a înregistrat un procentaj de 44%.

Alegerile locale din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar secțiile de votare au fost deschise între 7.00 și 21.00. În cadrul acestora, votanții au primit 3 buletine de vot (pentru primărie, Consiliul Local și Consiliul Județean). Excepție a făcut municipiul București, votanții primind 4 buletine de vot, unul pentru primăria capitalei.

Alegerile din acest an au adus implementarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a unui sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Acesta a fost dezvoltat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și a asigurat prelucrarea datelor de identificare ale votanților și compararea acestora cu datele deja înregistrate. Scopul principal al acestui sistem este de a facilita și de a eficientiza votul.

Sonia-Alexandra Ichim / Sursa foto: http://www.digi24.ro/

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts