Fundația Vodafone România lansează aplicația Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenței domestice.
Conform acestora, aplicația are
„scopul de a oferi asistență necesară și de sprijin specializat victimelor violenței domestice, celor îngrijorați de siguranța cuiva cunoscut sau a unui membru al familie.”
Unul dintre rolurile importante ale aplicației Bright Sky Ro este de a informa și educa în privința categoriilor de violență de gen și combaterii miturilor legate de acest fenomen. Totodată, această aplicație permite fiecărui utilizator să își evalueze siguranța relației din care face parte prin completarea unui formular electronic.
Un alt beneficiu oferit este o bază de date cu servicii de asistență, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află. Meniul aplicației este conceput în așa fel încât utilizatorii să dispună de informații „despre cauzele și consecințele abuzului, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă a violenței domestice, precum și măsurile care pot fi adoptate pentru creșterea siguranței în mediul online.”
Conform celor de la Forbes România:
„Bright Sky Ro oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto. Informațiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanțele de judecată. Aplicația oferă informații și sfaturi utile legate de consimțământul în relațiile sexuale și de hărțuire, prezentând și studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în relațiile intime.”
Cei de la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) au realizat o statistică pe parcursul anului 2019, la nivel național, în care polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecție.
Acestei campanii i s-au alăturat Asociația Necuvinte, Asociația Code for Romania și Poliția Română care „a oferit suportul instituțional referitor la prevederile legale din domeniul violenței de gen, instrumentele de protecție pentru victime, mecanisme de recunoaștere și prevenire, contribuind cu informații și date statistice la înțelegerea fenomenului la nivel național.”
Nume mari ai actorilor de teatru și film din România, precum Oana Pellea, Mihaela Sîrbu și Ada Condeescu, au povestit prin intermediul videoclipurilor „Când viața bate filmul, este timpul să ceri ajutor”, despre situațiile prin care au trecut în urma violenței domestice.
„Descarcă aplicația Bright Sky RO și află ce poți face atunci când tu sau cineva apropiat ție vă confruntați cu violența domestică.” (iOS/Android)
Sursa: Forbes
Alesandra Nicoară