În octombrie 2019, FMI estima că România va înregistra în 2020 un avans de 3,5%, însă noile previziuni ale instituţiei financiare arată că economia românească va înregistra o scădere de 5% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%.
Luni, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a declarat că economia României va înregistra o scădere în acest an urmând a fi compensată de o revenire în 2021. „Rămân la opinia mea că economia va avea o revenire în «V». După această cădere bruscă va veni şi o revenire bruscă a economiei”, a declarat ministrul Finanțelor.
Totodată, previziunile FMI arată și o creștere a șomajului în țara noastră, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%.
Părerile studenților UBB cu privire la provocările economice
Am contactat câțiva studenți din cadrul UBB, majoritatea de la FSEGA. Noemi, anul II de studiu, este de părere că:
„O contractare cu 5% se prezice și cred că mă va afecta când vine vorba de locul de muncă, pentru că mă aștept la o posibilă scădere a salariilor, sau pentru piață, creșterea prețurilor.”
O altă studentă, Ștefania (anul II), spune că:
„Păi e clar că se va înregistra o creștere majoră, atât a prețurilor, cât și a serviciilor. De aici clar deducem că va crește inflația, vor crește și taxele la rândul lor pentru că țările să își crească deficitul bugetar, iar consumul va scădea evident.”
Colegul ei, Ioan este de părere că:
„E un lucru care era de așteptat să se întâmple. Astfel, nu m-a surprins foarte tare, e o perioadă mai grea în care cu toții vom trebui să ne descurcăm cum putem. Personal, nu sunt salariat, încă mă susțin părinții, deci nu mă afectează prea tare. Dar oricum voi strânge și eu puțin cureaua.”
O studentă din afara sferei economice, Adina, aflată în anul I, a declarat că:
„Asta mă va afecta prin simplul fapt că, ai mei îmi vor pune mai puțini bani la dispoziție. Deci implicit se vor câstiga mai greu banii”.
Sursa: Studyga
Marius Băcilă