Viața de cămin și nemulțumirile studenților

Studenti

Cele cinci mari universități de stat din Iași au disponibile per total până la 20.000 de locuri de cazare, iar numărul de locuri alocat studenților este mic comparativ cu nevoia reală. Studneții preferă să locuiască în cămin, datorită prețului accesibil, dar și datorită amintirilor frumoase.

Situația nu este la fel de bună atunci când, prețului scăzut i se adaugă și condițiile improprii de locuire, precum lipsa băilor sau convețuirea cu patru sau cinci persoane într-o singură cameră.

Am stat de vorbă cu studenți din cămine diferite pentru a afla părerea acestora vis-à-vis de condițiile în care ei trăiesc.

Referitor la acest lucru, Dumitriu Andrei, student în anul II, la Facultatea de Psihologie, ne-a mărturisit: „Căminul nu arată bine și sunt probleme cu gândacii. Personalul face curățenie superficial mai ales la baie, acolo unde nici studenții nu păstrează curățenia. Băile nu au fost renovate de la infințarea căminului, dinainte de ’77. De la umezeală se desprind plăcile de pe pereți, cad bucăți din tavan și este plin de mucegai… “

Tot Andrei a declarat cu privire la inconvenientele pe care le-a întâmpinat,următorul lucru:„Nu există spălătorie sau sala de lectură, lucruri necesare unui student.”

Nu în toate căminele există aceeași situație, astfel că am întâlnit și persoane care sunt mulțumite.

„Condițiile mi se par bune, deoarece am baie în cameră care înseamnă foarte mult pentru mine. Bucătăria este pe palier și chiar sunt mulțumită de spațiul pe care îl am în cameră. Am o singură colegă de camera și chiar aș putea spune că mă înțeleg foarte bine cu ea. Facem cu rândul cine face curățenie în baie și în cameră”, ne-a povestit Pîrlog Diana, studentă la Facultatea de Litere.

Deși acum trăiește în condiții bune, Diana a declarat că nu de la bun început au stat așa lucrurile. Aceasta nu a fost plăcut surprinsă când în primul an de facultate, a avut ghinionul să nimerească într-un cămin cu condiții nu tocmai prielnice.

„Căminul de anul trecut nu se compară deloc cu cel de anul acesta. Aveam baie pe hol, aveam patru colege de cameră, iar eu stăteam în pat supraetajat. Nu erau condiții, era mizerie în baie și în bucătărie tot timpul: își lăsau oalele și farfuriile în chiuvetă și nu le spălau și tot timpul era murdar pe hol. Fetele își lăsau gunoiul pur și simplu la uși și îl luau abia peste 2-3 zile.”

Cu siguranță cazul ei nu este unul izolat, iar pentru alți studenți, situația poate fi similară sau chiar contrară.

„Acum față de căminul celălalt, pot spune că am o părerea mult mai bună și este mult mai curat decât cel de anul trecut”.

Deși există cămine în care se poate trăi decent, nu trebuie ignorate cele în care condițiile sunt precare, iar guvernul alocă rar bugete speciale pentru amenajarea acestor spații de cazare.

Astfel, studenții sunt obligați să facă sacrificii mari în numele educației .

„Încercăm să întreținem camera într-o stare cât mai bună. Ne mai și certăm, fiind patru băieți într-o singură cameră, nu este deloc ușor, dar încercăm să lăsăm fiecare de la el și să facem fiecare câte ceva”, a adăugat Vlad Scripa, un alt student din anul II, de la Facultatea de Telecomunicații.

Viața de cămin aduce după sine și momente plăcute, dar și neplăcute, iar în cele mai multe cazuri, studenții reușesc să se acomodeze în situația dată.

– Material realizat de Halaciuc Claudia și Malaicu Iustina

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts