Duminica Floriilor sărbătorită în stil românesc

Eveniment Social

Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor, cum mai este denumită în popor, este sărbătorită în toate regiunile ţării prin diferite obiceiuri şi tradiţii. Duminica Floriilor, ultima duminica dinaintea Paştelui este sărbătoarea care aminteşte de intrarea Domului Iisus în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor.

Această sărbătoare încheie şi postul cel mare, de 40 de zile, fiind urmată de Săptămâna Mare care semnifică şi săptămâna patimilor lui Iisus Hristos cu o diferită modalitate de post pentru fiecare român în parte.

Crenguţele de salcie sfinţie sunt simbolul acestei sărbători, deoarece acestea i-au fost aşezate în faţa Domului la intrare în Ierusalim. Oamenii duc aceste crenguţe de salcie la biserică, unde sunt sfinţite pentru a le lua acasă şi a le pune în poartă, la geamuri, la uşi, la icoane pentru ca spiritele rele să nu se apropie de casă, astfel  prin acestea se oferă protecţie casei şi familie, aşa cum se spune din bătrâni.

Sărbătoarea are diferite obiceiuri în funcţie de regiunile ţării. În Moldova, oamenii merg la biserică cu flori de primăvară şi le aşează la icoane, pentru că este o zi a florilor. În Muntenia niciun om nu se spală pe cap, nu râde, de frică să nu albească ca pomii, iar cei din Banat spun, din contră, că e iertat a se spăla pe cap în saptămâna Floriilor, ca să nu încărunţească, iar în ziua de Florii îşi spală capul cu apa descântată , anume ca să le crească părul. Iar dupa ce s-au spălat, toarnă apa la rădăcina unui păr altoit. În Transilvania, în ajunul Floriilor, fetele mari aveau obiceiul de a pune oglinda, împreună cu o cămaşă curată, sub un păr altoit, trebuind neapărat ca a doua zi de dimineaţa, la răsăritul soarelui să le găseasca acolo, oglinda fiind apoi intens folosită la farmecele de dragoste şi sănătate.

Tot de Florii şnurul de la mărţisor se agaţă în pomii înfloriţii pentru a înflori ca acel pom şi a avea frumuseţea florilor pomilor. Femeile fac tot felul de bunătaţi la cuptor, şi în special plăcinte, pe care le împart săracilor de pomană obicei denumit şi Moşii de Florii, ca să nu păţească şi ele cum a păţit mama lui Lazar, care a murit de dor de plăcinte.

În această zi este şi dezlegare la peşte, pentru ca în următoarea săptămână să fie o săptămână mult mai severă de post, asta în funcţie de fiecare persoană în parte.

_____________

Mădălina Gorschi

Foto: crestin-ortodox.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts