În fiecare an, pe data de 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul practicării profesiei.
Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost declarată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, dar şi ca răspuns la o chemare a jurnaliştilor africani, care, în 1991, a condus la Declaraţia Windhoek privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă.
În fiecare an, tema campaniei mondiale pe care UNESCO o lansează pe canalele media şi social media este diferită. În acest an, pune accentul pe „Jurnalismul fără teamă sau favoruri” într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex, deoarece de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, jurnaliştii se luptă şi cu cenzura şi cu pandemia.
În această perioadă, cel puţin 55 de jurnalişti din 23 de state au murit din cauza coronavirusului, informează organizația elvețiană Press Emblem Campaign PEC), care luptă pentru protejarea jurnaliștilor, astăzi, de Ziua Mondială a Libertății Presei.
„Jurnaliștii se expun unor riscuri uriașe în această criză, pentru că ei trebuie să continue să informeze, mergând în spitale, vorbind cu medicii și asistentele, cu politicienii, specialiștii, cercetătorii, pacienții. În multe state, măsurile de protecție necesare, precum distanțarea socială, purtarea măștii, măsuri de igienă, carantina, nu au fost aplicate, mai ales la începutul epidemiei”, arată ONG-ul.
În perioada pandemiei, libertatea presei se află în pericol, deoarece pandemia este folosită ca argument pentru cenzură. Asociația care luptă pentru drepturile jurnaliștilor acuză că unele state folosesc lupta împotriva pandemiei de coronavirus ca pretext pentru a reprima libertatea de exprimare, și solicită ca toate țările să respecte dreptul la informare al cetățenilor și dreptul lor la sănătate.
„Cenzura, închiderea site-urilor, închisoare arbitrară pentru jurnalişti, atacuri fizice şi verbale, legislaţie care reduce libertatea presei – toate astea sunt încălcări constatate în ultimele săptămâni”, spune PEC.
În anul 2019, libertatea presei în România se afla în pericol, coborând trei locuri, până pe poziția 47, în cel mai nou clasament internațional al libertății presei, potrivit Indexului Global al Libertății Presei 2019, dat publicităţii de organizația non-guvernamentală „Reporteri fără Frontiere”. Potrivit raportului organizaţiei „Reporteri fără Frontiere” 2019 , autoritățile presau constant jurnaliștii să-și dezvăluie sursele și să încerce să oprească orice critică la adresa sistemului.
„Autoritățile presează constant jurnaliștii să-și dezvăluie sursele și să încerce să oprească orice critică la adresa sistemului. Agenți ai guvernului, pozând ca jurnaliști, au început să se infiltreze în organizații de știri. Câteva instituții media independente reușesc să supraviețuiască alături de marile grupuri media, dar sunt ținta unor inspecții fiscale arbitrare de câte ori critică politicieni cu influență. Autoritățile, companiile din sectorul privat și persoane fizice au început recent să invoce GDPR ca pretext pentru a refuza accesul la informații sau să amenințe și să ancheteze jurnaliști în legătură cu investigațiile lor de presă”, mai este precizat în raport.
În anul 2018, de asemenea, în România, umărul de ameninţări semnalate care au ajuns până la ameninţări cu moartea, s-a dublat şi nu s-a înregistrat niciun progres în cazuri de impunitate pe termen lung pentru uciderea unor jurnalişti conform raportului „Democraţia în pericol: Ameninţări şi atacuri împotriva libertăţii presei în Europa”.
Sursa: MorgueFile
Ana Gălan