“E o istorie a noastră pe care nu am învăţat-o la şcoală, dar sunt lucruri pe care trebuie să le spunem şi să le realizăm!”, spune Oana Giurgiu, directorul executiv la festivalului atunci când se referă la diversităţile etnice.
Romane Iasfa/ Romany tears este un documentar realizat de Luminiţa Cioabă, centrat pe povestea rromilor din România care au fost deportaţi în Transnistria. Pentru a realiza filmul, aceasta a strâns un număr de 250 de interviuri, transpuse în 52 de minute de peliculă.
Filmul a fost prezentat în anul 2006 în cadrul Festivalului Internaţional de la Londra, iar ulterior a mai fost prezent şi la festivaluri de film din Suedia şi Ucraina. Anul acesta a ajuns la TIFF!
Regizoarea se gândeşte şi la o a doua parte ce se va numi „Drumul lacrimilor”. „Rromii, după cum ştiţi, nu au şcoală, a trebuit să trecă 65 de ani până când cineva să le ia mărturiile”, a mai precizat Luminiţa Cioabă.
Interviurile au fost realizate în limba romani, pentru a păstra autenticitatea şi a nu se pierde nimic din firul poveştilor. Printre supravieţuitorii rromi se numără şi persoane în vârstă de 104 şi 108 ani.
“Veţi vedea tristeţe în ochii acestor supravieţuitori, veţi vedea durere, dar nu veţi vedea niciodată ură”, mărturiseşte regizoarea.
Filmul poate fi urmărit astăzi, de la ora 15:40 la Galeriile Muzeului de Artă.
Pe aceaşi temă, a diversitaţii, astăzi vor mai fi proiectate filmele „Şcoala noastră”(la Cinema Florin Piersic), “Izvorul- O zi într-o comunitate de romi din România” şi „Balkan’s Digest”.
Accesul la proiecţiile de la Galeria Muzeului de Artă este gratuit.
Ziua Diversităţii aduce la Cluj şi două concerte pe scena de la TIFF Meeting Point din curtea Muzeului de Artă, la ora 21.30. Concertează grupurile Biokolective Swing şi Balkan Morgana.
Seara se încheie cu un concert în Euphoria Music Hall, de la ora 23:00, semnat de trupa turcească Baba Zula şi Nightlosers.
_____________
Andrada Lăutaru
Foto: icfoundation.ro