Viața lui Bob Dylan și hobby-urile acestuia

Cultură UBB Radio

Robert Allen Zimmerman, cunoscut ca și Bob Dylan, este un cântăreț de muzică folk și rock’n’roll, compozitor, muzician și nu în ultimul rând un poet foarte cunoscut. Acesta a împlinit pe 24 mai vârstă de 79 de ani, iar contribuțiile sale în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams. Pe lângă faptul că Bob Dylan este cântăreț vocal, acesta mai cântă și la instrumente precum: muzicuță, chitară, chitară bas, pian și orgă electronică.

Conform historia.ro, Bob Dylan s-a născut pe data de 24 mai 1941, în Minnesota. Atât la școală cât și la liceu, Bob era cunoscut pentru talentul său, astfel el a preluat moda adolescenților americani formând o formație de coveruri. Din anul 1959, acesta a urmat Universitatea din Minnesota, unde s-a axat foarte mult pe muzică, făcând astfel cunoștință cu muzica folk. De asemenea, Robert Allen Zimmerman, s-a inspirat pentru numele de scenă de la poetul Dylan Thomas, preluând astfel prenumele cunoscutului poet, deoarece era un mare fan al acestuia. Pe parcursul facultății, Bob Dylan a cântat în cafeneaua Ten O’Clock Scholar, locul unde de altfel, s-a și prezentat prima dată cu numele de scenă.

A renunțat la facultate și a plecat la New York, lăsându-se îndrumat de voința pe care o avea de a cânta la un nivel mai înalt. În New York, avea să-și întâlnească idolul, pe Woody Guthrie, care era internat în stare gravă, venind astfel cu următorul citat „Şi atunci mi-am promis că voi fii cel mai mare discipol a lui Guthrie”.

Potrivit wikipedia.org, Bob Dylan a publicat în anul 2004, prima parte din autobiografia sa „Cronica vieții mele”, carte în care muzicianul își descrie propriile memorii, trăiri, experiențe și propria viață. Acest volum a fost inclus pe lista celor mai bune apariții ale anului 2004 de publicațiile: The New York Times, The Washington Post, The Economist, Newsday, People, Rolling Stone. În anul 2016, Bob Dylan primește Premiul Nober pentru literatură și declară: „Dacă încerci să fii oricine, mai puțin tu, vei eșua. Dacă nu ești cinstit cu inima ta, vei eșua. Pe de altă parte, nu există mai mare succes decât eșecul” este unul din cele mai cunoscute citate ale artistului.

Conform wikipedia.org, în anul 1976, Bob Dylan scrie cântecul “Hurricane”, care, deși are o lungime de 8 minute și 32 de secunde, ajunge pe locul 33 în topul cântecelor americane. De asemenea, pe lângă acest cântec, Bob Dylan a uimit întreaga lume și prin alte două cântece de succes, acesteea fiind “Blowin’ in the Wind” și “The Times They Are a-Changin”, aceste două cântece au devenit embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială. Albumul “Together Through Life” a intrat în anul 2009 în topul vânzărilor de albume din Marea Britanie și SUA, Bob Dylan fiind astfel cel mai în vârstă artist care reușește acest lucru.

Porivit semnebune.ro, în anul 1963, Bob Dylan o cunoaște pe solista folk, Joan Baez, care era activistă a drepturilor omului. Cei doi au relație care dureaza nu mai puțin de doi ani. Joan s-a ocupat foarte mult de promovarea lui Bob Dylan, însă, acesta nu i-a recunoscut niciodată meritele. Joan Baez a suferit foarte mult din cauza faptului că artistul nu îi recunoscuse meritele, dar și din cauza faptului că Bob Dylan nu mai voia să continuie relația. Cântăreața l-a iubit foarte mult pe artist și a scris despre el chiar și când era căsătorită cu un altcineva, mai mult de atât, având și un copil. După despărțirea de Joan Baez, Bob Dylan o cunoaște pe Suze Rotolo, care apare pe coperta albumului “Freewhelin’”. Relația celor doi durează doar un an până când Suze pleacă să studieze în Perugia, Italia. Suze Rotolo a fost cea care l-a introdus pe Bob Dylan în literatura universală, îndemnându-l să citească despre Wassily Kandinsky, Bertolt Brecht, Antonin Artaud și mulți alții.

Conform historia.ro, din anul 1964, Bob Dylan avea deja nu mai puțin de 200 de concerte, însă valul de albume și hituri a fost întrerupt în anul 1966, când Dylan a suferin un accident grav de motocicletă. De asemenea Bob Dylan se poate lăuda în vitrina sa cu 11 Premii Grammy, un Premiu al Academiei si un Premiu Globul de Aur. A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, Nashville Songwriters Hall of Fame și Songwriters Hall of Fame. Până la vârsta de 75 de ani, Bob Dylan, a adus muzicii internaționale 37 de albume, 58 de single-uri, 11 albume de concerte live, 12 albume care aduc laolaltă The Bootleg Series. A fost introdus în top 100 cei mai importanți oameni ai tuturor timpurilor de către revista TIME.

Sursa: Vanity Fair

George Manolache

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts