Comisia Europeană, prin adoptarea unor programe de cooperare transfrontaliere, va sprijini dezvoltarea socială și economică a regiunilor externe granițelor Uniunii Europene prin alocarea unui buget de un miliard de euro.
În cadrul programului vor avea prioritate proiectele care vin în sprijinul dezvoltării durabile de-a lungul frontierelor externe ale UE, scopul final fiind reducerea diferențelor dintre nivelurile de trai și abordarea unor provocări comune existente de ambele părți ale frontierelor.
Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, a declarat faptul că acestă cooperare transfrontalieră este esențială pentru a evita crearea unor linii de separare. Totodată, această nouă finanțare va contribui atât la o dezvoltare integrală și durabilă a regiunilor frontaliere, cât și la o cooperare armonioasă în zona granițelor externe Uniunii Europene.
Corina Crețu, comisarul pentru politica regională, se declară mulțumită de faptul că Fondul European de Dezvoltare poate contribui la apropierea UE de vecinii săi. Doamna Crețu a declarat că aceste programe de cooperare reprezintă exemple precise ale modului în care UE îi ajută pe cetățeni în a face față provocărilor comune și se creează astfel un sentiment veritabil de solidaritate. Totodată, se stimulează și competitivitatea economiilor locale.
În cadrul programelor de cooperare transfrontalieră vor fi finanțate 27 de țări, printre care și România. Pentru ca statele să poată beneficia de subvențiile oferite de către Uniunea Europeană, se vor depunde cereri de propunere care se prevăd a fi lansate în cursul anului 2016 sau în prima parte a anului 2017.
Finanțarea este oferită în cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională și al Instrumentului European de Vecinătate, acordurile dintre țările partenere și UE urmând a fi finalizate până la sfârșitul anului 2016.
– Cristina-Ioana Năstasă / Sursa foto: cronicaeuropeana.ro