Un grup de cercetători a descoperit, în urma filtrării apelor din largul coastelor Regatului Unit și Statelor Unite ale Americii, că poluarea cu microplastic în oceane a fost subestimată, aceasta având o valoare dublă comparativ cu cea inițial estimată. Aceștia au găsit cu ajutorul plaselor cu o dimesniune fină a ochiurilor, o creștere a cantității de particule microplastice de la 5-50 de trilioane la 12,5-125 de trilioane, potrivit studiului publicat în jurnalul Environmental Pollution.
Numărul de particule de microplastic poate depăși cel al zooplanctonului, organismele care stau la baza lanțului trofic marin și care joacă un rol important în reglarea climatului la nivel global, potrivit The Guardian. Cercetătoarea și liderul studiului, Pennie Lindeque de la Plymouth Marine Laboratory, a susținut că ar putea exista particule și mai mici decât cele prinse de plasele fine, ceea ce înseamnă că numerele „ar putea fi din nou și mai mari”.
Alt studiu recent a dezvăluit, în urma analizării excrementelor mierlelor de apă din 15 situri ale râurilor din sudul Țării Galilor, că aceste păsări care se hrănesc cu insecte de râu, mâncau aproximativ 200 de bucăți de plastic pe zi, potrivit Global Change Biology.
„În aproape 40 de ani de cercetrare a râurilor și a mierlelor, nu mi-am imaginat niciodată că într-o zi, munca noastră ar dezvălui păsările acestea spectaculoase ca fiind expuse la riscul de a ingera plastic. Este o măsură a modului prin care problema poluării s-a furișat asupra noastră”, a spus profesorul Steve Ormerod, liderul studiului pentru The Guardian.
Cercetarea a mai arătat că particulele de microplastic sunt prezente în cantități mai mari ca oricând pe fundul mării și că sute de mii de tone de microplastic ar putea fi aduse la mal de briza oceanică în fiecare an.
Sursa: Pexels
Laura Costin