Un studiu publicat în revista Nature Medicine arată că amplificarea ponderii interacțiunilor persoanelor vindecate de coronavirus poate fi un model pentru dezvoltarea unui așa-numit ,,scut de imunitate” la nivelul comunităților.
Conform MediaFax, oamenii de știință au analizat implicațiile pandemiei de coronavirus și au început să pună în aplicare diverse strategii pentru a reduce numărul cazurilor de îmbolnăviri.
,,În lipsa intervențiilor farmaceutice de încredere împotriva SARS-CoV-2, sunt implementate numeroase strategii de sănătate publică pentru încetinirea pandemiei de coronavirus. Aceste strategii pot fi grupate pe larg în două abordări: atenuare a contagierii și suprimarea transmiterii virusului”, notează revista Nature Medicine.
Atenuarea contagierii include o combinație de măsuri de distanțare socială (inclusiv închiderea școlilor și universităților), testări medicale și izolări ale cazurilor simptomatice pentru reducerea răspândirii epidemiei și evitarea suprasolicitării spitalelor. Atenuarea are scopul încetinirii unei epidemii. Totuși, numărul cazurilor poate conduce la suprasolicitarea spitalelor. Țări precum SUA, Regatul Unit sau alte state membre UE au aplicat preventiv o combinație de restricții de călătorie și de suprimare a transmiterii virusului, lucru care implică impunerea opririi totale a serviciilor nonesențiale pentru perioade îndelungate.
,,Propunem o abordare de limitare a transmiterii virusului. Ideea central este să producem un mechanism de <<substituire a interacțiunilor>> prin identificarea persoanelor vindecate care au anticopri SARS-CoV-2 și retrimiterea lor înapoi în comunitate”, se arată în revista citată.
Intenția acestei strategii este aceea de a dezvolta un ,,scut de imunitate” la nivelul populației prin amplificarea proporției interacțiunilor cu persoane vindecate în raport cu persoanele a căror situație medicală nu este cunoscută. Se pornește astfel de la premisa că persoanele vindecate (negative la testele pentru virus, dar pozitive la anticorpi) pot interacționa în siguranță cu persoane susceptibile și contagioase.
Activarea persoanelor vindecate reprezintă o oportunitate de reducere a contagierilor
,,Atenuarea gradului contagierii și suprimarea transmiterii virusului se conturează ca fiind principalele mijloace de a ține sub control răspândirea pandemiei de COVID-29, generând întrebări referitoare la sustenabilitate și la strategii de iețire din criză.”, notează cercetătorii.
Complementar față de atenuarea contagierii și suprimarea transmiterii virusului, ei propun intervenții care implică teste serologice pentru identificarea și activarea persoanelor care au dezvoltat anticorpi de protecție față de SARS-CoV-2.
,,Au fost explorate numeroase scenarii care arată scăderi substanțiale ale cazurilor, ale internărilor și deceselor în cazul interacțiunilor cu persoanele vindecate, prin reducerea riscului contagierii.”, mai precizează oamenii de știință.
Implicații privind politicile aplicate
Deși rămân întrebări referitoare la durata și eficiența imunității, identificarea în scop strategic și activarea persoanelor vindecate reprezintă o oportunitate de reducere a contagierilor, spre binele colectiv.
,,Inițierea testărilor serologice la scară largă este esențială în cadrul abordărilor proactive de oprire a pandemiei de COVID-19 și de relansare a activităților economice.”, subliniază autorii studiului din revista Nature Medicine.
Sursa: Mediafax
Bianca Bărbat