STUDIU | Cum influențează animalele de companie starea de sănătate fizică și psihică a oamenilor

Social UBB Radio

Animalele de companie joacă un rol important în viața oricărui posesor și au un efect direct asupra sănătății și bunăstării umane. Pe lângă beneficiile terapeutice și ameliorarea depresiei, se pare că animalele ajută la prevenția mai multor boli și la îmbunătățirea stilului de viață, potrivit medihelp.ro.

Conform sursei citate, primul nivel la care animalele de companie au o influență puternică este cel psihic, contribuind la reducerea anxietății și depresiei atât în rândul copiilor, cât și adulților. Combaterea stării de singurătate și suportul emoțional pe care îl oferă animalele, conduc la scăderea tensiunii arteriale și menținerea unui ritm cardiac optim, ajutând astfel la prevenția bolilor cardiovasculare.

În acest sens, un studiu realizat de The British Psychological Society , expune mai multe cercetări făcute de-a lungul anilor pentru a stabili legătura dintre oameni și animalele de companie, respectiv despre influența pe care o au acestea. Primele descoperiri au fost făcute în 1980, când Friedmann a demonstrat că posesorii de câini sau pisici aveau de 8,6 ori mai multe șanse să trăiască după un atac de cord sau după un coronar.

Mai târziu, Serpell a constatat în anul 1991 că animalele de companie reduc semnificativ riscul de a dezvolta afecțiuni fizice minore precum tuse, amețeli sau febră, iar DeSchriver și Riddick au asociat animalele de companie cu o alternativă de scădere a stresului fiziologic, în special pentru persoanele în vârstă.

De asemenea, s-a demonstrat că animalele nu facilitează doar anumite aspecte ale sănătății fizice la oameni, ci contribuie în mare măsură și la bunăstarea psihologică pe termen lung, reușind să amelioreze chiar și efectele unor evenimente din viață potențial stresante, precum divorțuri, decese sau pierderi importante. Acestea nu doar că ajută la stoparea sentimentului de singurătate și anxietate, dar cresc și respectul de sine.

Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

iSensSolutions arată că jumătate dintre românii din mediul urban au cel puțin un animal de companie, dintre care 65% dintre aceștia au în grijă câini, iar 52% pisici. Topul celor mai populare animale de companie este completat de papagali, pești și iepuri, fiind alese într-un procent de sub 10%. Totuși, câinele se detașează ca animalul preferat de către familiile mari cu minimum patru membri.

Sursă foto: iSens Solutions
Sursă foto: iSens Solutions

Studiul analizează și locurile din care românii cumpără hrană şi accesorii pentru animalele de companie. Majoritatea preferă hypermarketurile/supermarketurile (63%) şi petshop-urile de cartier (46%), urmate de magazinele mari specializate (Animax, Maxi Pet, Zoomania etc. – 25%)  şi de piaţă (23%).

De asemenea, proprietarii de animale nu neglijează sănătatea micilor necuvântătoare şi merg, în medie, de 6 ori pe an la cabinetele veterinare. Principalele motive ale vizitelor la medic sunt legate de vaccinare (58%), deparazitări interne/externe (44%), urgenţe medicale (43%), control de rutină (37%), medicamente (29%) şi tăiere unghii/toaletare/înfrumuseţare (18%).

În ceea ce privește piața de produse pentru animale, în România se vând anual aproximativ 200.000 de tone de hrană uscată sau umedă, în valoare de aproape 400 de milioane de euro, în timp ce în Europa s-au investit peste 30 de miliarde de euro doar în ultimul an, pe primele locuri situându-se britanicii și nemții,  potrivit Retail-FMCG.ro.

Așadar, ideea de a deține unul sau mai multe animale de companie este una destul de costisitoare, ținând cont de necesitățile dar și de plăcerile micilor necuvântătoare și ale stăpânilor lor. Pe lângă hrană și produse de îngrijire, mulți dintre posesori investesc sume considerabile de bani în jucării și în obiecte de îmbrăcăminte pentru animale.

Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

„Am un Bichon Maltese în vârstă de doi ani și de o bună vreme ne întrecem în dimensiunea garderobei. La început ne plăcea să ne asortăm atunci când ieșeam la plimbare, dacă eu îmi luam o rochie albastră, lui îi dădeam o vestuță elegantă în aceeași culoare, însă din momentul în care nu a mai avut încredere în gusturile mele și-a creat propriul său stil, iar asta mă costă puțin mai mult decât înainte…pentru că a devenit destul de pretențios. În rest, pe lângă hrana propriu-zisă și alte produse de care are nevoie, nu investesc niciodată mai mult de 400 de lei pe lună penru el.”, declară Magda.

În schimb, există situații în care stăpânii aleg să împartă cu animalele același tip de mâncare, economisind o valoare considerabilă de bani. Dani de exemplu, care are în grija sa două femele din rasa Husky în vârstă de cinci și patru ani, susține că nu a cumpărat niciodată hrană pentru câini din magazin:

„Orice am  mâncat eu le-am dat și lor, le-am învățat de când erau pui să mănânce oase și resturile care rămâneau de la noi. E adevărat, de multe ori le răsfăț și gătesc separat pentru ele, dar o fac din pură plăcere și nu pentru că nu ar mânca orice le-ar fi oferit. De la o vreme au început să mănânce și fructe, iar înghețata este desertul lor preferat. Nu am fost niciodată adeptul hranei pentru câini, mi se pare nesănătoasă, singurul lucru pe care l-am cumpărat din gama asta au fost batoanele pentru dantură. Cred că am economisit și foarte mulți bani cu ocazia asta, dar nu țin neapărat cont pentru că nu se compară absolut nimic cu dragostea pe care ți-o oferă.”

Sursa: Unsplash

Bianca Dogaru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts