„Turist la Cluj – Școală de vară” aduce în orașul din inima Transilvaniei zeci de studenți pasionați de turism care doresc să afle mai multe despre acest domeniu și despre Cluj
Întrebat de unde a pornit această idee, președintele Organizației Studenților pentru Turismul Românesc (OST) din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Pompei Mititean, a răspuns:
„Această idee a pornit de la faptul că organizația noastră a identificat o nevoie în rândul studenților care studiază profile de turism, și anume: aceștia nu sunt conectați foarte bine cu mediul de afaceri, iar prin această școală de vară dorim să îi aducem mai aproape de realitatea din mediul practic și să se întâlnească cu situații specifice din acest domeniu Acest proiect combate lipsa interacțiunii directe satisfăcătoare a studenților de profil în domeniul turismului cu realitatea de pe piață. Considerăm că informațiile deținute de aceștia în ceea ce privește promovarea turismului românesc nu sunt corelate cu realitățile pieței. Astfel, prin acest proiect, ne propunem să contribuim la pregătirea profesională a studenților despre formele noi de turism, metodele noi de promovare și inovare în turism”.
„Turist la Cluj – Școală de vară” are loc timp de opt zile, timp în care cei 35 de studenți participanți și cei 20 de voluntari pot află mai multe despre Cluj, dar și despre domeniul turismului. Programul conține workshop-uri, vizite la muzeele din Cluj, drumeții și multe alte activități.
„Scopul <<Turist la Cluj>> este acela de a îmbunătăți cunoștințele de cultură generală a studenților în ceea ce privește orașul Cluj-Napoca, îmbunătățirea cunoștințelor din domeniul turismului, promovarea valorilor turismului Românesc, adresându-se în special studenților de la facultățile cu profil de Turism din România. În cadrul acesteia, 35 de participanți (studenți ai facultăților de profil din țară) și 20 de voluntari au ocazia să-și dezvolte cunoștințele despre orașul Cluj-Napoca, despre formele de turism care există în această localitate și în împrejurimi și de a învăța lucruri practice de la specialiștii în domeniu. Activitățile au început duminică 26.08.2018 și vor continua până în 02.09.2018. În această perioadă, participanții vor activa timp de trei zile la 12 workshop-uri susținute de diverși parteneri precum: Ministerul Turismului, Centrul de informare Turistică Cluj-Napoca, Compania Nord Travel, Hotel Platina, Salina Turda și mulți alții, urmând ca în următoarele trei zile să organizăm un tur ghidat, să vizităm principalele muzee ale orașului și principalele obiective turistice, să mergem într-o excursie și într-o drumeție”, a mai declarat Președintele OST.
Cei care s-au înscris în program sunt studenți din anul unu, doi sau trei, nivel licență, și din anul unu sau doi, nivel masterat. Majoritatea sunt studenți și masteranzi ai facultăților de turism și geografie din țară, dar nu numai.
„Cei mai mulți dintre ei vin de la Universitatea din Suceava, de la Universitatea din Craiova, de la Universitatea din București și de la Universitatea Babeș-Bolyai. Mai avem studenți prezenți de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și de la Universitatea de Vest din Timișoara”, a mai declarat Pompei Mititean, președinte OST.
„Turist la Cluj – Școală de vară” este un proiect aflat la prima ediție și este organizat de către Organizația Studenților pentru Turismul Românesc prin conducerea acesteia. Coordonatorul principal este Pompei Mititean alături de vicepreședintele organizației Cristi Rîza. Alături de ei sunt și coordonatorii pe divizii: pe financiar este Adina Balea, Logistică este Ioana Lupean, pe Mk&PR este Alex Raț iar pe cea de Gazde este Bogdan Dan.
– Cristina-Ioana Năstasă / Sursa fotografiei: Facebook Turist la Cluj