FOTO | Expoziția Muzeul Păpușilor, la Muzeul de Arte din Cluj-Napoca

Din oraş

Teatrul de Păpusi „Puck”, în colaborare cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, organizează, între 6 și 24 iunie, expoziția „Muzeul Păpușilor”. Manifestarea a ajuns la cea de-a 12-a ediție. A devenit o adevărată tradiție ca la fiecare final de stagiune păpușilor, marionetele și decorurile care au animat cele mai iubite spectacole să poată fi admirate într-o expoziție. În fiecare zi, între orele 10 și 17, publicul poate admira păpusi care au „jucat” în spectacolele Teatrului „Puck’’.

Poza 2: La vernisaj au luat cuvântul realizatorii expoziției, Lucian Năstasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă și Emanuel Petran, directorul Teatrului de Păpusi „Puck”, precum și Vákár István, care au vorbit despre faptul că acest eveniment este îndrăgit atât de copii cât și de adulți, iar numeroasele păpuși expuse spun diferite povești.

Poza 3:  Această ediție a expoziției a fost prima în care studenții de la master a Universității de Arte și Design din Cluj- Napoca au expus câteva lucrări care ilustrează povești din repertoriul Teatrului ,,Puck’’, cât și diferite povești românești privite din perspectiva acestora.

Poza 4:  Studenții de la design au reînterpretat într-un mod unic și creativ personajele poveștilor ,, Scufița Rosie’’, ‘’ Punguța cu doi bani’’, ‘’ Crăiasa zăpezii’’ și multe altele.  Majoritatea lucrărilor au schimbat perspectiva  în una modernistă, fiecare ilustrând tipuri de umor al poveștilor într-un mod  diferit.

Poza 5:  O altă temă pentru studenții de la Universitatea de Arte și Design a fost aceea de a crea lucrări care ilustrează mărci poștale inspirate din repertoriul instituției.

Poza 6:  Au fost expuse numeroase păpuși, fie din lemn, din burete, de diferite mărimi care au participat la diferite spectacole cum ar fi „Aleodor Impărat”, „Vasilache și Mărioara”, „Păcală”,„Ochiul Soacrei, care cu ajutorul actorilor Teatrului  ,, Puck’’  au fascinate și amuzat de-a lungul timpului mulți spectatori.

Poza 7:  Anul viitor, expoziția păpușilor Teatrului ,, Puck’’  va fi prezentă în mai multe țări din Europa.  Tema evenimentului are două componente ,, În căutarea lui Puke’’ și ,, Povești romanesti’’ .De asemenea, actorii teatrului vor juca câteva piese pentru străini.

Poza 8:  Teatrul de Păpusi „Puck” a fost înființat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj.  Teatrul de păpuși cuprinde 300 de premiere, atât la secția romană, cât și la cea maghiară, precum și importante premii și nominalizări.

– Berdar Denisia-Ioana

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts