România: o provocare pentru profesia de arhitect

Cultură

În cadrul librǎriei Cǎrtureşti Cluj a avut loc joi seara, lansarea cǎrții „Arhitecți, arhitecturǎ şi oraşe”, scrisǎ de arhitectul și președintele Ordinului Arhitecților din România, Şerban Țigǎnaş, care şi-a exprimat punctul de vedere asupra statutului arhitectului în România recentă.

10822571_617350595037253_1783810117_n

La eveniment au mai participat pe lângǎ autor şi Mirela Duculescu, istoric de artă și director al editurii Simetria, Varga Attila, cercetător la Institutul de istorie „George Bărnuțiu”, iar dialogul dintre public şi autor a fost moderat de Marius Benta, sociolog şi jurnalist.

Aceastǎ profesie implicǎ ştiințǎ şi artǎ, deopotrivǎ. Domeniul vast al arhitecturii este complex, cǎpǎtând noi dimensiuni odatǎ cu necesitǎțile societǎții în care trǎim. „Arhitectura  este ca o oglindǎ, în care ne vedem şi ne reflectǎm  pe noi înşine.”, afirmǎ Varga Attila.  Arhitectul are o responsabilitatea civicǎ şi culturalǎ fațǎ de ce doreşte sǎ îndeplineascǎ şi fațǎ de client.

Cartea atinge mai multe repere din arhitectura româneascǎ recentǎ. Conform afirmațiilor lui Şerban Țigǎnaş, dorința tinerilor de a urma aceastǎ carierǎ a crescut, în ciuda crizei economice în care se aflǎ România, iar urbanismul românesc actual întâmpinǎ probleme îngrijorǎtoare, având nevoie de reconsiderare din punct de vedere al cadrului legislativ şi al prezenței specialiştilor în administrație, „România nu are o identitate arhitecturalǎ” este mesajul pe care autorul l-a confirmat dupǎ o scurtǎ descriere a progresului arhitecturii din ultimii ani.

La nivel european, profesia are anumite caracteristici.

„Profesia a suferit la nivel european un şoc extraordinar de dur dupǎ ce a început criza economicǎ. În comparație cu 2002, aşteptǎrile şi felul în care arhitecții se adapteazǎ la situație sunt optimiste. Țǎrile nordice au o prosperitate ridicatǎ fațǎ de cele sudice, care au probleme la nivel economic.”

argumenteazǎ arhitectul şi autorul cǎrții, Şerban Țigǎnaş.

O schițǎ a unui studiu sectorial în legǎturǎ cu acest subiect a fost prezentatǎ sǎptǎmâna trecutǎ la Bruxelles şi urmeazǎ sǎ fie publicat de cǎtre Consiliul Arhitecților din Europa în curând.

Şerban Ţigănaş este arhitect practicant  la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti. Printre altele, el este profesor la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, partener din 1997 la biroul de arhitectură şi inginerie DICO şi TIGANAS din Cluj, membru fondator al Ordinului Arhitecţilor din România – OAR (2001), asociat al biroului de urbanism Planwerk Cluj (2003), membru în board-ul director şi responsabil cu comunicarea al Consiliului Arhitecţilor din Europa.

– Raluca Costea / Sursa fotografiei: citynews.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts