Este mjlocul celei de-a cincea luni de la primele cazuri de COVID-19 depistate la nivel mondial. Articolul următor subliniază evenimentele importante și măsurile adoptate de autorități la nivel mondial, în încercarea de a stopa răspândirea virusului și de a păstra comunitatea internațională unită în lupta împotriva acestuia.
Decembrie 2019
La sfârșitul anul 2019, în data de 31 decembrie, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din China a fost informat cu privire la un număr de cazuri de pneumonie datorate unor factori necunoscuți, depistate în orașul Wuhan, provincia Hubei, China. Conform autorităților chineze, unii pacienți erau negustori sau vânzători în piața de fructe de mare și animale vii din Huanan. Organizația Mondială a Sănătății a început să monitorizeze situația și să ceară informații cu privire la testele efectuate în laborator și posibilele diagnostice.
Ianuarie 2020
La începutul lunii ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că va acorda o atenție deosebită grupului de pacienți care sufereau de pneumonie, urmând să publice evaluarea situație de risc pe care acest focar îl reprezenta, alături de sfaturi pentru prevenirea răspândirii, făcând referire la celelalte epidemii de virusi din categoria coronavirus, SARS și MERS.
În data de 12 ianuarie, China a făcut publică secvența genetică a noului coronavirus. Secvența de ARN este importantă pentru dezvoltarea kit-urilor de testare împotriva noului virus.
În data de 13 ianuarie a fost confirmat primul caz de infectare cu noul coronavirus din afara Chinei. Autoritățile au confirmat un caz în Thailanda și au declarat că era de așteptat ca virusului să nu rămână izolat în China, fapt ce întărește recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la monitorizarea stării și pregătirea altor țări pentru a putea face față virusului.
Prima întrunire a Comitetului de Urgență, convocat de directorului general al OMS, a avut loc în perioada 22-23 februarie și a fost analizată creșterea semnificativă a cazurilor de pacienți infectați cu noul coronavirus din China, Republica Coreea, Japonia, Thailanda și Singapore. Câțiva membrii ai Comitetului au considerat că este prematur să declare o situație de urgență în domeniul sănătății publice de îngrijorare internațională, având în vedere natura sa restrictivă și binară. Comitetul a recomandat organizarea unei alte întruniri în aproximativ 10 zile de la acea dată pentru a reevalua situția.
În data de 25 ianuarie a fost lansat primul curs introductiv bazat pe explicațiile specialiștilor privind noul coronavirus. Cursul acoperă teme precum motivul pentru care acest virus este o amenințare globală pentru sănătatea populației și cum ar trebui să se implice eficient comunitățile ca și un răspuns împotriva acestuia. Cursul este gratuit și disponibil în diverse limbi de circulație internațională.
Puteți accesa cursul aici: https://openwho.org/courses/introduction-to-ncov
În data de 28 ianuarie a avut lor întrunirea reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății cu liderii Chinei, cu ocazia căreia s-au adus în discuție următoarele subiecte: continuarea colaborării privind măsurile de restricție aplicate pentru orașul Wuhan, măsuri ce urmau să fie adoptate, privind sănătatea publică în alte orașe și provincii, desfășurarea următoarelor studii privind severitatea și transmisibilitatea virusului, punerea la dispoziție, de către China, a datelor și a materialului biologic, cu scopul monitorizării și al realizării studiilor și dezvoltării vaccinurilor și al antidotului.
În data de 30 ianurie a fost declarată urgență pentru sănătatea publică de îngrijorare internațională.
Februarie 2020
În data de 11 februarie, boala provocată de către noul coronavirus a fost denumită ”COVID-19”. Liniile directoare au impus ca numele bolii să nu facă referire la o locație geografică, un animal, un individ sau un grup de indivizi. De asemenea, trebuia să facă referire la boală și să fie ușor de pronunțat. Alegerea făcută are rolul de a preveni utilizarea altor nume stigmatizante sau necorespunzătoare.
În data de 12 februarie, forumul de cercetare și inovare a stabilit ca prioritatea cercetarea COVID-19. Mai bine de 400 de experți și de fondatori s-au întrunit la sediul Organizației Mondiale a Sănătății din Geneva pentru a accelera procesul de cercetare cu scopul de a stopa răspândirea virusului.
Mijlocul lunii februarie a reprezentat o perioadă de maxima mobilizare pentru ONU, care a pus în activitatea echipa Organizației Mondiale a Sănătății de gestionare a crizelor. Câteva zile mai târziu, Directorul General al OMS a făcut apel la solidaritate, în cadrul Conferinței de securitate din Munchen. Tot în această perioadă, au fost emise îndrumări din partea OMS privind adunările publice și îngrijirea călătorilor bolnavi.
În data de 21 februarie, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat că fereastra de oportunități este extrem de îngustă. Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a accentuat faptul că șansele de a izola epidemia sunt foarte scăzute, iar comunitatea internațională trebuie să acționeze rapid, inclusiv prin intermediul finanțarii.
Pe parcusul lunii februarie s-au luat numeroase măsuri privind susținerea tărilor slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare. A fost acordată o atenție deosebită tărilor din Africa, având în vedere situația precară a sistemului medical, astfel 11.000 de muncitorii din domeniul sănătății au fost instruiți pe tema COVID-19, prin intermediul unor cursuri online. De asemenea, în data de 24 februarie Directorul General al OMS și Directorul Regional al OMS al Africii au convocat o reuniune de urgență a miniștrilor sănătății pentru a conveni asupra unei strategii continentale pentru Africa și pentru a consolida pregătirea și răspunsurile la focarul de COVID-19.
Sfârșitul lunii februarie a constituit perioada în care experți în domeniul sănătății publice au sprijinit comunitatea publică prin numeroase modalități: de la călătorii ăn cele mai afectate țări ale lumii, pentru a putea observa situația cu care aceste se confruntă și pentru a putea oferi un ajutor suplimentar atât celor grav afectați, cât și celor care încearcă să prevină răspândirea virusului, până la platforme unde sunt disponibili pentru a răspunde întrebărilor de interes general legate de noul coronavirus.
Tot la sfârșitul lunii februarie, a fost depistat primul caz de COVID-19 în România.
Martie 2020
Luna martie a început cu alocarea fondurilor în valoare de 15 milioane de dolari de către ONU, ca răspuns împotriva COVID-19.
În data de 2 martie, experții OMS au ajuns în Iran, unde au identificat dinamica transmiterii virususlui și grupurile cele mai expuse la riscul de a contacta SARS-CoV-2. Aceștia au îndrumat personalul medical din Tehran în lupta împotriva virusului și au distribuit echipament medical și echipament pentru protecția cadrelor medicale.
În data de 3 martie, Organizația Mondială a Sănătății declară că există o lipsă de echipament de protecție, ceea ce ar supune unui risc extrem de ridicat cadrele și personalul medical din întreaga lume.
În data de 5 martie, Organizația Mondială a Sănătății a lansat campania ”Be Ready”. Campania se desfășoară în mediul online și încurajează populația din întreaga lume să fie mai precaută, inteligentă și sufletistă.
În data de 7 martie, OMS a declarat că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 100.000.
În data de 10 martie, OMS, UNICEF și Federația Internațională a Societăților Crucea Roșie și Semiluna Roșie conturează considerente critice și liste de verificare practice pentru a păstra sigur mediul școlar, cu sfaturi utile pentru părinți/tutori legali sau chiar elevi.
COVID-19 a fost declarată pandemie în data de 11 martie 2020. Directorul General al OMS a declarat:
”OMS a evaluat această epidemie și suntem extrem de preocupați atât de nivelurile alarmante de răspândire și de severitatea acestui virus, cât și de nivelurile alarmante de inacțiune. Prin urmare, apreciem că boala COVID-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Acesta nu este un cuvânt pe care să îl folosim ușor sau nepăsător. Este un cuvânt care, dacă este folosit greșit poate provoca frică nejustificată sau acceptare nejustificată că lupta s-a încheiat, ceea ce duce la suferintă inutilă și moarte. Descrierea situației drept pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra amenințării pe care o prezintă acest virus. Nu schimbă ceea ce face OMS și nu schimbă felul în care ar trebui să acționeze țările. Nu am mai văzut până acum o pandemie provocată de un coronavirus, aceasta este prima cauzată de un virus din această categorie. Și nu am mai văzut niciodată o pandemie controlată, în același timp.”
În data de 12 martie, Azerbaijan primește cu brațele deschise experții OMS aflați în misiunea de a consolida forțele naționale și un plan de răspuns împotriva COVID-19. Guvernul Azerbaijanului a contribuit cu 5 milioane de dolari la pregătirea strategică și planul de răspuns al OMS.
În data de 13 martie, un nou fond pentru răspunsul solidar împotriva COVID-19 a fost deschis pentru ca o gamă largă de donatori, precum persoanele private, corporațiile instituțiile din orice parte a lumii, să poată sprijini activitatea OMS și partenerii acesteia care ajută țările afectate de COVID-19.
Tot în data de 13 martie, Europa a fost declarată epicentrul pandemiei, însumând mai multe cazuri decât suma tuturor cazurilor din lume, înafară de China.
Provocarea #SafeHands a fost lansată în aceeași zi de către OMS, pentru a promova rolul major pe care igiena mâinilor îl are în combaterea coronavirusului.
În data de 16 martie a fost lansată o serie de concerte denumită #TogetherAtHome. Chris Martin a interpretat o melodie în deschiderea seriei de concerte online.
În data de 16 martie, Preșsedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru o perioadă de maxim 30 de zile.
Ordonanța Militară nr.1 a fost emisă de către Ministrul Afacerilor Interne din România la data de 17 martie și a intrat în vigoare începând cu data de 18 martie.
Mijlocul lunii martie a fost o perioadă acaparată de multe reuniuni ale membrilor OMS de la nivel mondial, pentru a discuta și încerca să consolideze răspunsul împotriva pandemiei de coronavirus.
De asemenea, tot în luna martie s-au adus în discuție probleme de interes general precum situația oamenilor cu dizabilităti care au nevoie de asistență medicală sau faptul că tinerii nu sunt invincibili în lupta cu virusul, așa cum arată statisticile cazurilor de decese înregistrare în rândul populației cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani.
În data de 20 martie a fost lansată alerta de coronavirus prin intermediul WhatsApp, a Organizației Mondiale a Sănătății, iar în data de 23 martie OMS și FIFA s-au aliant într-o campanie anti-coronavirus, care promovează 5 pași esențiali pentru protejarea sănătății publice, în conformitate cu îndrumările OMS, canalizați pe igiena mâinilor, modalitatea în care ar trebui să tușim pentru a nu răspândi viruși, evitarea atingerii zonei faciale, distanțarea socială și autoizolarea.
Ordonanța Militara nr.2 a fost emisă de către Ministrul Afacerilor Interne din România la data de 21 martie. Aceasta a intrat în vigoare în data de 22 martie ora 22:00, fiind luate noi măsuri privind evitarea răspândirii noului Coronavirus. Este interzisă deplasarea fără un motiv bine întemeiat al cetățenilor în intervalul orar 22:00-06:00. În cazul necesității deplasării, persoanele trebuie să prezinte la solicitarea autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau o declarație pe proprie răspundere și actul de identitate, în funcție de fiecare caz particular.
Ordonanța Militară nr.3 a fost emisă de către Ministrul Afacerilor Interne la data de 24 martie. Aceasta a intrat învigoare în data de 25 martie 12:00, fiind luate noi măsuri privind evitarea răspândirii noului Coronavirus. Se interzice circulația tuturor persoanelor înafara locuiței/gospodăriei, exceptând cazurile prevăzute în art. 1, litera a-i. Circulația persoanelor de peste 65 de ani este permisă doar în intervalul orar 11:00-13:00, pentru motive bine îmtemeiate.
Potrivit site-ului Organizației Mondiale a Sănătății, medicamente neaprobate de autoritățile competente au fost prescrise unor pacienți care erau infectați cu SARS-CoV-2. OMS a publicat în data de 25 martie un avertisment cu privire la aceste medicamente. În aceeși zi, ONU a lansat planul global de răspuns umanitar la COVID-19, #InvestInHumanity.
Sfârșitul lunii martie a fost evidențiat de summit-ul extraordinar virtual G20 al liderilor pe tema COVID-19, lansarea alertei de sănătate OMS prin WhatsApp în limbile arabă, franceză și spaniolă, precum și o nouă serie de medicamente neaprobate ieșite pe piață.
Aprilie 2020
Luna aprilie a debutat cu ”hackathon” virtual organizat de Biroul regional al OMS din Africa, care a reunit 100 de inovații de top pentru soluții locale pionemice creative pentru lupta cu COVID-19 și pentru a rezolva lacunele critice ca un răspuns la nivel regional.
În data de 2 aprilie a fost lansată o noua unealtă care analizează răspunsul la COVID-19 la în întreaga Europă.
În acceași zi, Consiliul de supraveghere al poliomielitei a luat decizia dficilă de a suspenda campaniile de vaccinare ”din ușă în ușă”, pentru a reduce riscul creșterii transmiterii noului coronavirus.
De asemenea, ”Citește lumea”, o carte destinată suportului copiilor și al tinerilor aflați în carantină, se va lansa de Ziua internațională a cărților pentru copii, anunță OMS în colaborare cu UNICEF, pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.
În data de 7 aprilie, asistentele și moașele au celebrat Ziua Internațională a Sănătății, acestea aflându-se în prima linie, responsabile pentru îngrijirea pacienților infectați cu noul virus. Platformele de social media s-au umplut cu mulțumiri și mesaje de încurajare pentru eroii și eroinele zilelor noastre.
În perioada 8-9 aprilie, a avut loc întrunirea ad-hoc a experților din domeniul sanitar și medic, cu prilejul căreia s-au discutat probleme privind știrile tip ”fake news”. Acest tip de informații false, menite să agite spiritele, au primic denumirea de ”infodemie”.
În data de 13 aprilie, un grup format din experți în domeniul medical și al geneticii au început să lucreze la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.
Mijlocul lunii aprilie îi surprinde pe experții în domeniul sănătății publice într-un moment dificil, situația la nivel mondial fiind încă una nesigură. Din fericire, există țări în care numărul cazurilor este în scădere, iar alte care se află în plină lupta cu virusul. Au avut loc conferințe ale specialiștilor, s-au prestat numeroase gesturi umanitare pentru țările aflate într-o situație precară, iar solidaritatea la nivel mondial este caracterizată de dăruirea cu care personalul medical se implică în combaterea bolii, de numeroasele reprezentații artistice din mediul online ale persoanelor publice și chiar ale amatorilor care îsi doresc să anime atmosfera.
Sursa: Unsplash
Denisa Ardelean