Teodora, elev expozant: „În total am făcut vreo 20 lucrări, din care am păstrat 6 pentru a fi expuse. Îi foarte greu să alegi”

Engage UBB Radio

O parte dintre elevii Liceului de Arte Vizuale “Romulus Ladea”, din cadrul secției de grafică, coordonați de profesorul Maria Sârbu, vor avea o expoziție de reproduceri, sâmbătă, 5 mai, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Vernisajul va începe la ora 11.

Teodora Gavriluț, unul dintre expozanți, ne-a povestit demersul ei în lumea artelor.

 • De cand ai început să desenezi?

De mică, cred că de pe la vreo 8 ani. Am fost la expoziția unei artiste, Maria Moldovan, care m-a pus să desenez un fluture și a văzut că am talent. Era o expoziție cu fluturi și artă abstractă. Mi-a plăcut foarte mult și am ținut legătura, cred că de acolo a început.

 • Ai început cu desenul sau cu pictura?

Pictura în acuarelă.

 • Cum ai hotărât că vrei să vii la Liceul de Arte Vizuale?

Mi-a plăcut de mică și mă gândeam că ar fi ideal să fac ceea ce îmi place. Chiar de mică, bine… tata nu era de acord cu școala prima dată, credea că nu este ceea ce îmi trebuie, dar până la urmă s-a lăsat convins și acum nu regretă deloc.

 • Ți se pare că elevii din Liceul de Arte Vizuale, dincolo de stereotipuri, sunt de fapt mai responsabili deoarece trebuie să aibă singuri inițiative?

Da, așa este, parcă ne maturizăm într-un fel mai repede deoarece e nevoie de foarte mult efort și munca în afara orelor. Dacă ar fi să luăm un procentaj, la școală concep cam 30% din lucrări, restu’ de 70% sunt realizate acasă, cam ca la muzică.

 • Știu că faci multă bandă desenată. Ne poți povesti mai multe despre acestă pasiune?

De mică am povești în cap și vreau să le pun pe hârtie. Vreau să ilustrez visele deoarece sunt lucruri pe care foarte greu le poți reda, cred că orice copil când a fost mic își dorea să fie SuperErou. Eu sigur am fost! Doar gândul să am super-puteri făcea lucrurile mai interesante și cu timpul, când am crescut, am vrut să concept și eu caractere. Gândul să creezi o lume nouă doar cu un creion părea  foarte interesant. Mai târziu am încercat să mă axez și pe alte domenii, teme și tehnici. Am început să accept provocări.

 • Legat de pictură, ce tehnică preferi?

Pentru diplomă am folosit foarte mult acuarelă, însă îmi place mult și uleiul pentru că poți să modelezi foarte mult forma. Când eram mică, în acrylic făceam foarte mult, dar acum prefer uleiul.

 • Ce te-a inspirat în realizarea diplomei?

M-am inspirat din natură, locurile unde mergeam cu familia la cabană, mi-a plăcut foarte mult lumina de acolo și am făcut foarte multe poze pentru că am știut că o să am nevoie de ele la un moment dat și uite unde am ajuns, am făcut diploma. Mi-a plăcut să redau atmosfera, elementul care predomină lucrarea este lumina de după-amiază. Am încercat să aduc o tentă mai caldă, să îl fac pe privitor să simtă acel loc ca și cum s-ar afla acolo. Tema vegetală m-a atras de mult timp și mi-am dorit să așez pe hârtie ce am simțit în acel moment.

Lucrări care aparțin diplomei.

 • Care o fost expozitia care ți-a plăcut cel mai mult?

Mi-a plăcut mult expoziția artistei Vera Dan, redă probleme sociale într-o tentă comică, dar adevarată.

 • În cât timp ai realizat desenele expuse la muzeu?

Cam din vara trecută am început să lucrez, am lucrat în mai multe zile, făceam cam trei pe zi, în total am facut vreo 20, din care am păstrat 6 pentru a fi expuse. Îi foarte greu să alegi, cum zicea și profa, ține de maturitate, atunci când trebuie să-ți elimini lucrări și să știi ceea ce îi bun și ce nu îi bun. E destul de greu când știi că sunt ale tale, te atașezi de ele.

Lucrări care fac parte din expoziția de la Muzeul de Artă, din 5 mai.

 • Ce te-a influențat mai mult: imaginea sau artistul?

Sincer, am fost în mare parte influențată de imagine. Contactul vizual e mai puternic de-obicei, dar nu se exclude și interesul pentru artist. Mi-au plăcut mult Grigorescu, Luchian, Aman și alții. Din cele 6 expuse, doar 3 sunt după cei 3 mari artiști.

 • Ce facultate vrei să urmezi?

La Animație în București, pentru că la Cluj nu sunt secții de animație. Am fost la cursuri, profesorii sunt interesați.

(n.r. Teodora merge în fiecare săptămână la cursurile de animație din București, pentru a-și urma pasiunea.)

 • Și după facultate?

Cred că Franța pentru master, Emile Cohl în Lyon, acolo sunt și benzi desenate, și ilustrație, și game design, și mai multe.

 • Dacă ar fi să îți alegi viitorul perfect, care ar fi?

Să fac ilustrație pentru Marvel sau DC, să fac animații pentru Disney și Pixar. Vreau să mă implic și în benzi desenate și în filmele animate.

 

Răzvan Liță/Sursa fotografiilor: Diana Șinteuan și arhiva personală

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts