Reportaj | Cel mai vechi ascensor al Clujului

Din oraş

Oraşul Cluj-Napoca, supranumit şi „oraşul comoară al Transilvaniei” găzduieşte nenumărate monumente şi atracţii turistice. Unul din acesta se află pe strada Horea nr. 4 şi este un lift trecut de 100 de ani şi nu numai că încă funcţionează, dar este şi mult mai rezistent decât un lift modern al zilelor noastre.

978x0

Odată cu intrarea în scara blocului ne întâmpină zidurile ce încă mai poartă istoria vremurilor demult apuse unde, la capătul acesteia, îl întâlnim pe „bătrânul Clujului” ce pare o uimitoare piesă de muzeu. Anul acesta va împlini 104 ani şi încă funcţionează pe baza unui sistem cu cheie magnetică, ce poate fi folosit doar de locuitorii acelui bloc. La o privire mai amănunţită, se poate observa mândria pe care acest lift o afişează în fata curioşilor, deţine o frumoasă colecţie de detalii impresionante iar cabină este din lemn şi decorată cu două oglinzi perfect intacte. Nici urmă de zgârieturi sau alte defecte cauzate de răuvoitori. Mândria locuitorilor că îţi petrec anii în aceeaşi clădire cu acest ascensor este de nedescris iar majoritatea dintre ei spun că au crescut împreună cu dânsul:

Când eram tânără, eu nu prea foloseam liftul. Aveam puterea să urc treptele. Dar timpul a trecut şi nu mă mai descurc fără el. Uneori nici nu ies din casă când acesta nu funcţionează pentru că mi-e greu la vârsta mea să urc cobor şi să urc

spune resemnată o locatară a blocului.

Cei care vin în vizită pentru a-şi satisface curiozitatea cu privire la acest monument sunt profund impresionaţi de sticla gravată manual, de detalii, de aerul elegant şi sofisticat pe care-l degajă acesta. În această societate în care predomină la tot pasul tehnologia de ultimă generaţie, această minunăţie care a fost sprijinul multor generaţii da o importantă lecţie. Cristian Costea, unul din administratorii ascensorului, declară faptul că în meseria lui acesta este singurul mecanism care se strică mai rar decât cele obişnuite, cam o singură dată la două luni în timp ce ascensoarele moderne se strică chiar şi de trei ori pe lună.

Fără doar şi poate, acesta este unul din monumentele pe care ar trebui să le viziteze orice turist sau orice locuitor al judeţului şi nu numai, pentru a profita de o frumoasă lecţie de istorie gratuită şi a se delecta cu ingenioasele mecanisme ale trecutului.

– Elena Crăciun / Sursa fotografiei: Adevărul

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts