Romsilva, în cursul campaniei de împăduriri de primăvară, a plantat peste 27 de milioane de puieți, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituție.
Datorită condițiilor meteorologice favorabile, programul de regenerări artificiale prin împăduriri a generat împădurirea de hectare în plus față de programul inițial. Mai exact, s-au înregistrat în plus la direcțiile silvice Suceava, cu 90 de hectare, la Bacău, cu 60 de hectare, la Neamț, cu 35 de hectare și la Mureș, cu 33 hectare fond forestier.
Campania de împăduriri de primăvară s-a desfășurat în cadrul „O pădure cât o țară” inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și care este derulat de sub înaltul patronaj al Președinției României. Prin aceste proiect, se prevăd două campanii de împădurire, de primăvară și de toamnă, regenerarea a 12.531 de hectare, din care 8.073 prin regenerări naturale și 4.458 prin regenerări artificiale, cu o investiție de 199,2 milioane lei.
Această măsură se datorează unei vizite în teren a Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, în Județul Teleorman și a vorbit despre situația terenurilor degradate din România. Primăriile din țară sunt rugate să sprijine demersul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de identificare a terenurilor degradate pentru a fi împădurite. Acestea vor fi incluse pentru împădurire în campania de toamnă „O pădure cât o țară”, conform unui comunicat de presă.
„Suntem aici pe un teren degradat. Un teren cu destinație agricolă, dar necultivat de mulți ani. Un teren care nu folosește nici agriculturii și nici nu este împădurit.[…] Urmează etapa de toamnă a celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu: «O pădure cât o țară». Gândiți-vă că, dacă planul nostru se împlinește, aceasta ar fi cea mai mare extindere a fondului forestier din ultimii 30 de ani!”, a spus ministrul.
Mai mult, ministrul susține că și pădurile virgine ale României vor intra sub protecție la nivel național. Astfel, Romsilva va introduce peste 800 de păduri în categoria de păduri seculare, iar singurele intervenții care vor fi permise, vor fi cele de conservare a acestor păduri, care se regăsesc cu precădere în județele; Caraș-Severin, Neamț, Argeș, Brașov, Gorj, Vâlcea și Hunedoara, potrivit unui comunicat de presă.
Ministrul Costel Alexe a declarat:
„Mi se pare nedrept că pădurile seculare au fost lăsate în afara unei forme de protecție, așa cum este cazul celor peste 8000 pe care noi le-am identificat. Sunt de acord cu exploatarea forestieră durabilă, așa cum am declarat de atâtea ori. Dar nu sunt de acord ca aceste păduri istorice și valoroase să intre în această discuție.”
Sursa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Andreea Neamț