În anul universitar 2015-2016, mai mult de 10.000 de tineri din România au ales să urmeze un program de studii la nivel licență, masterat sau doctorat în afara țării noastre. Majoritatea aleg ca destinații de studii Marea Britanie, Italia, Franța, Germania sau chiar Statele Unite ale Americii.
În ultimii doi ani, numărul tinerilor români care au ales să studieze în afara țării a crescut cu aproximativ 6%, cifrele fiind comunicate de către reprezentanții unui târg de universități ce se desfășoară între 18-19 martie, la București.
Majoritatea tinerilor care aleg să își urmeze studiile în Marea Britanie recurg la împrumuturile guvernamentale ce sunt puse la dispoziție tuturor membrilor Uniunii Europene, arată cifrele comunicate de reprezentanții târgului și citate de www.monitorulbt.ro.
Împrumuturile pentru studiile de licență, de pildă, se ridică la circa 27.000 de lire, iar tinerii care le accesează pot înapoia banii pentru studii imediat ce se angajează. În ceea ce privește programele de masterat în Marea Britanie, tinerii români pot accesa un împrumut garantat de către Guvernul țării de maximum 10.000 de lire, iar în acest caz rambursarea se face doar din momentul în care tinerii câștigă venituri anuale consistente, care să le permită să rămână cu sumele minime necesare unui trai decent după rambursare.
În țări precum Danemarca, Suedia, Finlanda, Germania sau Franța, tinerii nu sunt nevoiți să facă împrumuturi pentru a studia, întrucât studiile sunt gratuite sau taxele de școlarizare sunt accesibile, arată www.monitorulbt.ro.
– Alexandra Boierean / Sursa fotografiei: www.esselungajob.it